Konijn van het Witte Huis in boekenoorlog

De top drie boeken bij Amazon is volledig bezet door kinderboeken over het konijn van vicepresident Mike Pence. Helaas voor Pence verkoopt de parodie van John Oliver beter dan het reclamewerk van zijn dochter.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence is niet echt aaibaar: het is een hardliner die gelooft dat je homoseksualiteit kunt ‘genezen’. Toen bleek dat het huisdier van de familie Pence een konijn was met de, toegegeven, fantastische naam Marlon Bundo, besloten de pr-mensen van Pence om het konijn ten volle uit te spelen. Marlon Bundo kreeg een Instagram- en Twitteraccount. En Charlotte Pence, de dochter van de vice-president, schreef voor jonge lezertjes een boek over een dag op het Witte Huis, verteld door de vicepresidentiële langoor. Met illustraties van haar moeder Karen Pence, die niet enkel onderwijzeres was maar ook bekend is als aquarellist.

Brokeback Mountain Bunny

Maar John Oliver, presentator van de satirische nieuwsshow Last week tonight op HBO, haalde zelf een konijn uit zijn hoge hoed: een dag voor Marlon Bundo’s A day in the life of the vice president moest verschijnen, kwam zijn parodie A day in the life of Marlon Bundo uit. Daarin wordt het eenzame jongenskonijn Marlon verliefd op Wesley, een ander jongenskonijn. En helaas blijkt een boek over de werkdag van een vicepresident voor jonge lezertjes een stuk minder boeiend. De parodie, geschreven door de comedienne Jill Twiss, blijkt ook meer grappen te bevatten die op hun goedkeuring kunnen rekenen. Bovendien pakt de audioversie uit met bekende stemmen als John Lithgow, Jim Parsons en andere acteurs.

Het gevolg laat zich raden: het boek van de Last week tonight-ploeg staat op één in de boekenlijst van Amazon. Hun audioboek staat op twee. Het boek van de familie Pence staat pas op de derde plaats. Op Amazon moedigen fans van beide kampen elkaar aan om voor het boek van hun team te stemmen, en tegen dat van de tegenpartij. De boeken krijgen dus ofwel één ster, ofwel vijf. Het is geleden van de ruzie tussen de literaire macho’s Norman Mailer en Gore Vidal dat de Amerikanen nog een boekenoorlog hebben gehad die de gemoederen zo verhit.