Bommenlegger Texas blaast zichzelf op
Foto: EPA-EFE

De man die verdacht werd van een reeks bomexplosies in Texas heeft zichzelf opgeblazen toen de politiediensten naderden.

De verdachte, een 23-jarige blanke man die Amerikaanse media als Mark Anthony Conditt identificeren, verschool zich in Round Rock, een dorp zo’n 30 kilometer ten noorden van Austin. Hij zou de voorbije maand meerdere bommen in woonwijken hebben gelegd. Twee mensen zijn daarbij omgekomen, zes anderen raakten gewond.

De voorbije uren hebben speurders een verdachte kunnen identificeren en lokaliseren in een hotel naast de Interstate 35, zo verklaarde politiechef Brian Manley op een persconferentie.

 

Toen de politie op versterking aan het wachten was, reed de verdachte weg. De politie volgde hem tot hij langs de weg stopte. Toen leden van het Swat-team naderden, liet de verdachte een explosief in zijn auto ontploffen. De explosie wierp een agent op de grond. De verdachte kwam om.

Zijn motief is nog onduidelijk, zei Manley. Het is ook nog niet duidelijk of hij alleen handelde.

De eerste drie bommen waren in postpakketjes achtergelaten bij de deur van mensen. Een 39-jarige man en een 17-jarige jongen kwamen om en een 75-jarige vrouw raakte ernstig gewond. Bij de vierde bom, die zondag afging, werd mogelijk een struikeldraad gebruikt. De vijfde bom ging af bij koerierbedrijf FedEX.

De politie ging al snel uit van een ‘seriebommenlegger’.

De Amerikaanse president noemde de dader eerder een ‘ziek individu of misschien individuen’. Op Twitter heeft hij intussen de veiligheidsdiensten gefeliciteerd.