Essers zoekt alternatieven voor Genk
Essers mag zijn site in Genk niet uitbreiden van de Raad van State. Foto: belga

Het Limburgse transportbedrijf H. Essers is teleurgesteld dat het zijn vestiging in Genk-Noord niet kan uitbreiden en kijkt naar andere sites.

De Raad van State heeft gisteren het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de uitbreiding van het Limburgse transportbedrijf H. Essers vernietigd, omdat de Vlaamse overheid onvoldoende rekening heeft gehouden met de Europese natuurwetgeving. Essers wou 72.000 vierkante meter aan bedrijfsgebouwen bijbouwen naast de bestaande infrastructuur op het bedrijventerrein Genk-Noord. Voor die uitbreiding moest zo’n 12 hectare bos verdwijnen.

‘We voelden de bui hangen’, reageerde ceo Gert Bervoets gisteravond in een persmededeling. ‘Maar als ondernemers denken we in oplossingen.’ De groeiende vraag van farmaklanten vangt Essers nu al op binnen bestaande sites. ‘Maar dat blijft een suboptimale oplossing, omdat we extra transporten tussen de verschillende sites moeten organiseren’, zegt marketingmanager Bob Van Steenweghen. ‘Het besluit van de Raad van State gisteren heeft voor onze dagelijkse werking weinig veranderd. De procedure loopt al vijf jaar, dus we behelpen ons.’

Hoofdzetel blijft

Essers wil op termijn alle farma-activiteiten bundelen in één site. ‘Daarvoor kijken we zowel naar binnenlandse als buitenlandse sites’, aldus Van Steenweghen. ‘Onder andere Italië is een mogelijkheid.’ De hoofdzetel van Essers blijft wel in Limburg, zegt het bedrijf.

Vorige zomer had de Raad van State het uitbreidingsplan al geschorst omdat de Vlaamse overheid de Europese natuurwetgeving niet heeft nageleefd bij de opmaak van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Europees beschermd leefgebied kan alleen maar op de schop als de Vlaamse regering een uitzonderingsprocedure vraagt aan Europa, maar die was niet aan de orde. Bevoegd Vlaams minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege (CD&V), neemt het arrest van de Raad van State onder de loep.