Vlaams Parlement verkiest trein boven vliegtuig naar Bordeaux
Foto: BELGA

Vlaamse Parlementsleden gaan dan toch niet met het vliegtuig op studiereis naar Bordeaux om er duurzame mobiliteit te bestuderen.

De Commissie Binnenlands Bestuur van het Vlaams Parlement ziet af van haar intentie om met het vliegtuig naar Bordeaux te vliegen. Leden van de commissie willen daar in juni onder meer gaan bekijken hoe de stad vervelde tot leefbare, verkeersarme, duurzame en digitale stad.

Eerder deze maand veroorzaakten de plannen controverse omdat niet meteen werd gekozen voor een milieuvriendelijkere treinreis naar de Zuid-Franse stad, die vanuit Brussel 4 uur en 43 minuten duurt.

Vanmiddag legde commissievoorzitter Mercedes Van Volcem (Open VLD) de kwestie voor aan de parlementsleden. ‘Er nemen zes commissieleden deel aan de reis’, aldus Van Volcem. ‘Ze gaan met de trein, daar was geen discussie over.’

‘Ik apprecieer heel erg dat de voorzitter de vervoerswijze aan de commissie ter discussie heeft voorgelegd’, reageert Ingrid Pira (Groen), die de kwestie aankaartte. ‘Ik ben zeer blij dat we met z’n allen onze voorbeeldfunctie opnemen.’

Naar aanleiding van de heisa rond de reis heeft Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) op initiatief van SP.A en Groen aan het uitgebreid bureau van het parlement voorgesteld om te bekijken of er richtlijnen moeten komen rond het transport bij studiereizen.