Noorse minister neemt ontslag na omstreden Facebookbericht: ‘Heksenjacht’
Foto: AFP

Sylvi Listhaug, de Noorse minister van Justitie en Migratie, heeft ontslag genomen om de val van de regering te voorkomen. Reden: een omstreden Facebookbericht over 'de rechten van terroristen'. 'Plots is de Noorse politiek in een kleuterschool veranderd.'

In het Facebookbericht zei Listhaug, van de rechts-populistische Vooruitgangspartij, dat de oppositie te mild is voor terreurverdachten.

Dinsdag stond ze voor een parlementaire vertrouwensstemming. Maar de minister houdt de eer nu aan zichzelf om de minderheidsregering in het zadel te houden. Zo lijkt de ergste politieke crisis in jaren in Noorwegen afgewend.

Veiligheid

De minister lag onder vuur omdat ze had gezegd dat de Arbeiderspartij ‘rechten van terroristen’ boven de nationale veiligheid plaatst. Dat is een gevoelig onderwerp voor Labour omdat de jongerenafdeling van de partij op 22 juli 2011 werd aangevallen door massamoordenaar Anders Behring Breivik op het eiland Utøya.

Listhaug verwijt de Arbeiderspartij, die in de oppositie zit, dat ze zich verzet tegen een voorstel om personen die een bedreiging vormen voor het land de Noorse nationaliteit af te nemen, zonder eerst via de rechter te moeten passeren. Vijf dagen na publicatie verwijderde de minister de post en donderdag bood ze aan het parlement haar excuses aan, maar voor de oppositiepartijen was dat niet voldoende. Zij eisten haar ontslag.

Kleuterschool

’De laatste weken waren surrealistisch’, zegt Listhaug over haar vertrek. ‘Een Facebookbericht, dat niets te maken had met 22 juli en waarvan ik spijt heb dat het geplaatst werd, heeft de Noorse politiek in een kleuterschool veranderd. Dan ben ik van mening dat het mijn verantwoordelijkheid is om mij volwassen te gedragen.’

Premier Erna Solberg van de conservatieve Høyre-partij heeft lof voor het werk van Listhaug. ‘Ik heb Sylvi ervaren als een hardwerkende minister’, zo citeert de Noorse omroep NRK haar. Ze sluit een comeback van Listhaug in haar regering ook niet uit.

De premier stond voor een keuze: ofwel de steun van de Vooruitgangspartij verliezen ofwel het ontslag van haar hele regering riskeren.