Advocaat prins Laurent noemt hoorzitting op één dag ‘onmogelijk’, Kamer blijft bij procedure
prins Laurent Foto: blg

Eén dag volstaat niet voor een correcte afhandeling van de hoorzitting over de dotatie van prins Laurent. Dat meent zijn advocaat, Laurent Arnauts, die ook volhoudt dat het dossier niet volledig is. De N-VA toonde zich in een reactie gerust dat de hoorzitting gewoon zou doorgaan, en dat wordt ondertussen ook bevestigd door de Kamer.

Meester Laurent Arnauts, advocaat van prins Laurent, gelooft niet dat de speciale commissie morgen op één dag de uitleg van de prins kan horen, zijn 50 pagina’s tellende schriftelijke toelichting lezen, vragen stellen, beraadslagen, stemmen en een rapport opstellen. ‘Dat lijkt me onmogelijk, behalve als we ervan uitgaan dat de procedure alleen om de vorm draait’, schrijft Arnauts in een brief aan Kamervoorzitter Siegfried Bracke.

De conferentie van fractievoorzitters van de Kamer was het niet eens met Arnauts. Ze besliste niet te sleutelen aan de procedure die werd vastgelegd. De hoorzitting blijft dus beperkt tot één dag.

De advocaat herhaalde verder dat hij niet over het volledige dossier beschikt. Arnauts wil alle interne en externe correspondentie van premier Charles Michel en zijn ministers krijgen over de kwestie sinds 19 juli 2017, de dag van de viering op de Chinese ambassade.

N-VA: ‘Dossier is niet zó technisch’

N-VA-Kamerlid en monarchiespecialist Peter Buysrogge wou niet ingaan op de inhoud van de brief, maar benadrukte wel dat Arnauts het dossier net als de commissieleden vorige week woensdag heeft ontvangen. ‘Op vrijdag 16 maart heeft hij per correspondentie laten weten dat hij het dossier ontvangen had. Volgens de informatie waarover ik beschik, is dat dossier ook volledig.’

‘De timing van de hoorzitting zal niet in het gedrang komen’, dacht Buysrogge. ‘Het dossier is niet nieuw en staat niet bol van de technische details.’ Dat de 50 pagina’s toelichting van Laurent nog vertaald zouden moeten worden, zoals zijn advocaat meldde, zou daarbij geen probleem mogen zijn. ‘Er zijn vertalers en technici genoeg ter beschikking.’

 

Prins Laurent riskeert 15 procent van zijn dotatie kwijt te spelen, nadat hij zonder toestemming van de regering in legeruniform aanwezig was op de viering van de negentigste verjaardag van het Chinese leger op de Chinese ambassade in Brussel. Laurent zal zich woensdag in de commissie laten vertegenwoordigen door zijn advocaat.