Facebook-directeur stapt op omwille van fake news
Facebook’s chief security officer Alex Stamos gaat Facebook verlaten. Foto: REUTERS

Een topman van Facebook verlaat het bedrijf na onenigheid over hoe het platform met fake news moet omgaan.

Alex Stamos, de chief Information security officer van Facebook, gaat het bedrijf verlaten na onenigheid over hoe Facebook het probleem van fake news moet aanpakken. Volgens 'The New York Times', dat bericht op basis van anonieme bronnen binnen het bedrijf, vindt Stamos dat Facebook actief onderzoek moet voeren naar Russische activiteit op het platform en er open over moet communiceren. Facebook ligt onder vuur omdat het Rusland in staat zou hebben gesteld om met valse nieuwsverhalen ('fake news') de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.

De transparante aanpak die Stamos voorstond zou stevig hebben gebotst met de andere toplui bij Facebook, onder wie coo Sheryl Sandberg. In december zou hij zijn ontheven van zijn dagelijkse functies. Zijn team, dat 120 mensen telde, is intussen teruggebracht tot drie. In december kondigde Stamos dan ook aan dat hij het bedrijf zou verlaten, al zou hij officieel tot augustus aanblijven. De top van Facebook dacht volgens de NYT namelijk dat zijn vertrek slecht zou overkomen in de buitenwereld.

Het nakende vertrek van Stamos maakt pijnlijk duidelijk hoeveel spanningen de fake news-affaire oplevert aan de top van het bedrijf. Het recente schandaal rond Cambridge Analytica maakt de sfeer er niet beter op.