Voormalige Franse president Sarkozy opgepakt
Foto: AFP
De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy is in hechtenis genomen en wordt verhoord op verdenking van illegale partijfinanciering. Dat schrijft Le Monde.

De Franse politie heeft Nicolas Sarkozy opgepakt. De ex-president werd ontboden bij de gerechtelijke politie van Nanterre, waar hij zal worden verhoord in het kader van een gerechtelijk onderzoek dat in 2013 is opgestart. Volgens Le Monde zijn er recent nieuwe bezwarende elementen opgedoken.

Sarkozy wordt ervan verdacht een rol te hebben gespeeld in illegale partijfinanciering. Zo zou geld van Moammar al-Khadafi vanuit Libië zijn succesvolle gooi naar het Elysée in 2007 mee mogelijk hebben gemaakt. 

Document

De zaak kwam aan het rollen toen de website Mediapart over een Libisch document had geschreven waaruit zou blijken dat de Libische dictator Khadafi betrokken was bij de financiering van Sarkozy's campagne in 2007. Dat vermoeden werd versterkt nadat een Frans-Libische zakenman had gezegd dat hij 5 miljoen euro vanuit Tripoli naar Parijs had gebracht.

Het is de eerste keer dat de Franse justitie het vroegere Franse staatshoofd over de zaak verhoort, schrijft Le Monde. De ex-president kan 48 uur vastzitten. Nadien kan hij voor magistraten worden voorgeleid en volgt eventueel een inverdenkingstelling.

Volgens de nieuwszender BFMTV wordt ook de vroegere minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux over de zaak ondervraagd. Hij staat dicht bij het vroegere staatshoofd. Hortefeux is niet in hechtenis genomen.

Andere zaak

Het is niet de eerste keer dat de Nicolas Sarkozy zich voor partijfinanciering moet verantwoorden. Vorig jaar moest de voormalige president zich al verantwoorden voor zijn verkiezingscampagne voor het presidentschap in 2012. Die zaak loopt nog.