‘Verkrachting met rohypnol zwaarder bestraffen’
Foto: Photo News

Open VLD wil strengere straffen voor verkrachters die hun slachtoffers eerst verdoven met producten zoals rohypnol. Dat zegt Kamerlid Carina Van Cauter, na het nieuws over de aanhouding van vier Afrikaanse mannen op verdenking van de verkrachting van twee Nederlandse vrouwen.

De vier, twintigers uit het Antwerpse, zouden de vrouwen vrijdag in discotheek Roxy verdoofd hebben om hen daarna in hun hotelkamer te kunnen verkrachten. Als ze schuldig bevonden worden, riskeren ze vijf tot tien jaar cel. Maar als het van Open VLD afhangt, zal de straf voor zulke verkrachtingen veel hoger worden.

‘Door het slachtoffer te verdoven, maak je de zaak nog erger’, zegt Van Cauter. ‘Een verdoofd slachtoffer kan zich op geen enkele manier verdedigen. Ook na de verkrachting blijft het slachtoffer verdoofd, waardoor het geen hulp kan zoeken.’

Verzwarende omstandigheid

Tot voor enkele jaren konden verkrachters hun straf ontlopen als ze hun slachtoffer verdoofd hadden, omdat de slachtoffers zich zogezegd niet verzet hadden. ‘Een wetswijziging in 2015 maakte daar een eind aan’, zegt Van Cauter. Maar Open VLD wil nog een stap verder gaan. ‘Het toedienen van verdovende middelen moet niet alleen bestraft, maar ook een verzwarende omstandigheid worden bij verkrachtingen.’

Door het wetsvoorstel zou de straf voor een rohypnol-verkrachting van tien tot vijftien jaar cel stijgen.

Uit recente statistieken die Van Cauter van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kreeg, blijkt dat het aantal klachten over seksueel misbruik vorig jaar met 17 procent is gestegen.