Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) kan absoluut niet lachen met de oproep van de beroepsvereniging van kinesitherapeuten aan haar leden om zich massaal te deconventioneren. ‘Het zou goed zijn mocht er een betere vertegenwoordiging van de kinesitherapeuten zijn.’

In een opvallend opiniestuk in deze krant roept de beroepsvereniging voor kinesitherapeuten (Axxon) haar leden op om zich massaal te deconventioneren. Een conventie is een onderlinge afspraak tussen het ziekenfonds en een zorgverstrekker waarbij honoraria en de financiële regeling worden vastgelegd, onder meer het bedrag dat een patiënt terugbetaald krijgt voor een behandeling. Als een kinesitherapeut zich deconventioneert, dan neemt hij afstand van die onderlinge afspraak en mag hij zijn honorarium vrij bepalen.

De minister vindt het niet kunnen dat Axxon met die oproep komt nadat de vereniging eerst een akkoord met het Riziv heeft ondertekend. ‘Desnoods schrijf ik zelf alle 22.000 kinesisten aan om tekst en uitleg te geven’, aldus De Block in De Ochtend op Radio 1.

Minister De Block is absoluut ‘not amused’ met de oproep. Ze wijst erop dat Axxon weliswaar de enige beroepsvereniging in de sector is, maar niettemin maar een klein aandeel vertegenwoordigt.

‘Niet mee gediend’

Bovendien is de minister er ‘niet mee gediend’ dat die oproep volgt na maanden onderhandelen, waarbij er meer middelen naar de sector gaan. ‘Een woord is een woord en een ondertekening is een ondertekening’, aldus De Block, die de vereniging verwijt ‘haar kar te draaien’. ‘Op de kap van de patiënt proberen ze nu hun gelijk te halen.’

De liberale minister wijst erop dat kinesisten die zich conventioneren, aanspraak kunnen maken op premies die tot 3.500 euro kunnen oplopen. Ze citeerde ook afspraken over de indexering en de groeinorm. De Block overweegt de kinesisten persoonlijk aan te schrijven ‘met tekst en uitleg’.

Het zou volgens de minister ‘goed zijn mocht er een betere vertegenwoordiging van de kinesitherapeuten zijn’. Want met deze oproep maakt Axxon ‘zich als beroepsvereniging compleet ongeloofwaardig’.