Rechter zegt man dat hij dood is
Foto: AP

Een Roemeense rechtbank weigert te erkennen dat de 63-jarige Constantin Reliu nog leeft ondanks overtuigend bewijsmateriaal: hij verscheen zelf gezond en wel in de rechtbank.

Constantin Reliu was in 1992 naar Turkije getrokken om er te werken als gastarbeider, maar daar verloor hij alle contact met zijn familie. Omdat zijn vrouw dacht dat hij dood was, liet ze hem doodverklaren.

Dit jaar ontdekten de Turkse autoriteiten dat de man zijn papieren niet meer in orde waren en illegaal in het land verbleef. Daarom werd hij teruggestuurd naar Roemenië. Het plan was daar om zijn paspoort te vernieuwen en dan naar Turkije terug te keren. Maar in Roemenië werd hij opgepakt en kreeg hij te horen dat hij in 2003 gestorven was.

Om die verklaring ongedaan te maken, stapte de Roemeen naar de rechter. Maar die wees zijn verzoek af. Volgens de wet moet iemand die ten onrechte dood werd verklaard immers tijdig reageren als dat niet klopt. Volgens een woordvoerster van de rechtbank deed Reliu dat niet, waardoor de rechter besliste dat hij dood blijft op papier.

‘Ik blijf dood terwijl ik springlevend ben’, zegt Reliu. ‘Ik heb geen inkomen, maar kan niet werken omdat ik zogezegd dood ben.’

Volgens Reliu liet zijn vrouw hem doodverklaren om te kunnen hertrouwen. Nu staat hem een lange juridische strijd te wachten om zijn identiteit en paspoort terug te krijgen.