In België ondergedoken internationaal gezochte hacker opgepakt aan Poolse grens
Foto: rr

In samenwerking met de Belgische politie en Europol hebben Poolse speurders een Poolse cybercrimineel kunnen vatten die een tijdlang in ons land onderdook. De man wordt ervan verdacht duizenden computers en verschillende Poolse bedrijven gehackt te hebben, onder andere om geld wit te wassen.

Afgelopen woensdag pakte de Poolse politie een cybercrimineel op die online opereerde onder de naam ‘Armaged0n’. De man dook een tijdlang onder in België en werd gearresteerd toen hij op 14 maart Polen probeerde binnen te gaan.

‘Armaged0n’ wordt ervan verdacht tussen 2013 en 2018 duizenden computers te hebben besmet en aangevallen. Hij zal zich voor de rechtbank moeten verantwoorden voor 181 aanklachten, onder meer voor het witwassen van zwart geld en computerfraude.

De verdachte ging doorgaans via e-mail te werk. Hij deed zich voor als communicatiemedewerker van bekende bedrijven (banken, telecomproviders...) en slaagde er zo in om ransomware te verspreiden. Zodra die op computers van slachtoffers geïnstalleerd werd, werd de informatie op de computer geëncrypteerd. Pas na betaling van 200 à 400 dollar (in de vorm van een niet-traceerbare cryptomunt), gaf de verdachte de informatie weer vrij. Soms installeerde hij ook gewoon een virus waarmee hij bankgegevens stal.

Europol roept mensen die denken dat ze slachtoffer zijn geworden van ‘Armaged0n’ op om zich te melden.