Pro League kiest maandag interim-voorzitter op eerste vergadering zonder Vanden Stock
Foto: MARC GYSENS

De raad van bestuur van de Pro League vergadert maandag (11u00) voor de derde keer in 2018, enkele uren later komt de algemene vergadering (13u30) voor de eerste keer deze jaargang samen in het bondsgebouw. Beide bestuursvergaderingen zullen na drie jaar niet langer gebeuren onder het voorzitterschap van Roger Vanden Stock.

De raad van bestuur zal vooral discussiëren. Zo komt de competitiehervorming opnieuw op tafel. De raad van bestuur zal aanbevelingen doen en ook een tijdsschema vastleggen. Ook over de Reviewcommissie moet gepraat worden. De vraag dringt zich op of die commissie, na het invoeren van de videoref voor alle wedstrijden vanaf volgend seizoen, nog wel nut heeft.

Bovendien zal er ook een advies geven worden aan de algemene vergadering omtrent de integratie van de U21-ploegen in de eerste en tweede amateurklasse. Ook wordt er een principeakkoord verwacht omtrent de e-sportcompetitie op FIFA19 die de Pro League vanaf volgend seizoen wil organiseren.

Opvolgers kiezen

De grote knopen worden enkele uurtjes later doorgehakt. Zo moet de aanduiding van BOIC-topman Eddy De Smedt als voorzitter van de Commissie Jeugd bekrachtigd worden. Een duidelijk reglement is er voor die commissie nog niet. Ook staat de aanduiding van een interim-voorzitter ter vervanging van de aftredende Roger Vanden Stock op het programma.

Vanden Stock werd eind april 2015 aangeduid als voorzitter van de Pro League, maar legde vorige maand zijn mandaat neer. Zonder de afscheidnemende voorzitter van RSC Anderlecht - die op vakantie is - moet de Raad van Bestuur volgens de statuten van de Pro League eerst een voorzitter aanduiden voor de bestuursvergaderingen. In principe wordt er nog niet gesproken over zijn definitieve opvolger. Die wordt op de algemene vergadering van 5 juni verkozen, een tweederdemeerderheid is nodig.

Behalve de positie van Vanden Stock moeten ook twee nieuwe bestuurspostjes ingevuld worden. Patrick Janssens, ontslagen bij KRC Genk, en Luc Devroe, die Oostende verliet, mogen niet langer zetelen in de raad van bestuur. Hun vervangers worden conform de statuten van de Pro League maandag, op de eerstvolgende algemene vergadering, aangeduid. Een eenvoudige meerderheid volstaat om verkozen te worden.

Mehdi Bayat (Charleroi), Joseph Allijns (Kortrijk), Michel Louwagie (Gent), Vincent Mannaert (Club Brugge), Johan Timmermans (KV Mechelen), Paul Van der Schueren (OHL) en Herman Van Holsbeeck (Anderlecht) zijn de andere leden van de raad van bestuur. De vervanger van Devroe moet een vertegenwoordiger van de tien kleinere clubs zijn, die van Janssens komt uit de zogeheten G6 (Anderlecht, Club Brugge, Standard, Genk, Gent en Zulte Waregem).

De algemene vergadering zal zich ook buigen over het plan om vanaf volgend seizoen meer geld van de tv-rechten naar het vrouwenvoetbal te laten vloeien. Er wordt ten slotte ook een beslissing omtrent de integratie van de U21 in de amateurreeksen verwacht.