Parket eist opnieuw celstraffen voor Brusselse rellen
Rellen in Brussel op 25 november Foto: Photo News

Het Brusselse parket heeft opnieuw celstraffen van twee tot drie jaar gevorderd tegen acht mensen die betrokken zouden zijn geweest bij de rellen op 11 november in het centrum van Brussel. Voor de rellen op 25 november vordert het Brusselse parket celstraffen van twee jaar en 40 maanden.

Het ging onder meer om de rapper Benlabel, die via zijn Facebook-pagina opgeroepen zou hebben tot de rellen van 11 november, een man die tijdens die rellen een nachtwinkel geplunderd zou hebben, een man die tijdens die rellen een auto in brand zou hebben gestoken en verscheidene jongeren die de politie met stenen bekogeld zouden hebben.

Op 25 november 2017 vond op het Poelaertplein een betoging plaats tegen de slavernij in Libië. Die mondde echter uit in rellen, waarbij het zowel op de Louizalaan als aan de Naamsepoort tot confrontaties kwam met de politie en verscheidene winkels werden vernield.

Relschoppers

De eerste jongeman die vrijdag terechtstond voor de rellen op 11 november, B.M., had de toegangspoortjes van een winkel vernield en samen met een groep jongeren een politiecombi omsingeld en met een ijzeren staaf op het voorportier en de voorruit geslagen. Bovendien had hij samen met andere relschoppers drie voorbijgangers aangevallen. Een van die voorbijgangers werd op de grond gewerkt en moest meerdere trappen incasseren.

De tweede jongeman, A.D., zou dan weer een verkeersbord hebben gegooid naar politiecommissaris Vandersmissen en verschillende projectielen hebben gegooid naar een vrachtwagen van de federale politie. Ook zou hij tegen die vrachtwagen geschopt hebben. A.D. was een van de negen verdachten waarvoor op 14 december een opsporingsbericht werd verspreid. Hij bood zich nog dezelfde dag aan bij de politie. Naar eigen zeggen had hij zich laten meeslepen door de gebeurtenissen en had hij boos gereageerd toen de politie hem bespoten had met pepperspray.

Standpunt blijft

De dossiers van zowel 11 als 25 november waren eerder al gepleit en zowel het parket als de verdediging bleven bij hun standpunt. Voor commissaris Vandersmissen en zijn chauffeur werden schadevergoedingen van 1.500 en 500 euro gevraagd.

Het parket had eerder al dezelfde straffen gevorderd en de rechtbank had de dossiers in beraad genomen, maar besloot de debatten te heropenen zodat ze de dossiers bij elkaar kon voegen en gezamenlijk kon behandelen. De uitspraak volgt op 20 april.