‘Islam hoort niet in Duitsland’, vindt minister van Binnenlandse Zaken
Horst Seehofer Foto: REUTERS

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer vindt dat de Islam geen plaats heeft in Duitsland. ‘Maar moslims die hier wonen, horen uiteraard wel bij Duitsland’, zegt hij in een omstreden interview met de krant Bild.

De conservatieve Seehofer botst daarmee met de opvattingen van de voormalige president Christian Wulff en bondskanselier Angela Merkel, die beiden net als hij tot de CDU/CSU behoren. Het was Wulff die in 2010 de zin ‘De Islam behoort toe aan Duitsland’ uitsprak, met steun van Merkel. Seehofer maakt echter pas sinds vorige week deel uit van de regering. 

Seehofer zegt in het gesprek dat zijn land ‘door het Christendom gevormd is’. Er kan dan ook geen sprake van zijn dat Duitsland ‘om verkeerde redenen afstand doet van eigen tradities en gebruiken’. Hij verwijst daarmee naar gewoonten die hun oorsprong vinden in het Christendom, zoals de zondagsrust en Kerkelijke feestdagen zoals Pasen, Pinksteren en Kerstmis.

Volgens Seehofer is het nodig om de moslimorganisaties in Duitsland aan één tafel te zetten ‘en de dialoog op te zoeken’. Moslims moeten ‘met ons samenleven, niet naast of onder ons’, en dat kan alleen ‘door met elkaar te praten’.

Een woordvoerder van Merkel geeft aan dat zij niet akkoord gaat met de stelling van Seehofer. ‘Duitsland heeft natuurlijk christelijke en joodse wortels. Maar ook de islam hoort ondertussen in Duitsland thuis.’

Zijn uitspraken kwamen de minister al op stevige kritiek van de oppositie te staan. ‘Een minister van Binnenlandse Zaken die het land wil verdelen, zit niet op zijn plaats’, zegt het groene boegbeeld Jürgen Trittin in een reactie op de Duitse radio. Hij verwijt Seehofer een denkbeeldig probleem te willen aanpakken, en zo meteen ook ook het pad te effenen voor het extreemrechtse AfD.