Geweldrapper is eerste man op cover Franse Playboy
Foto: Photo News

Voor het eerst staat een man op de cover van de Franse Playboy. Rapper Joey Starr is een ‘jaguar’ die veroordeeld is wegens geweld op vrouwen, en geen fan van #MeToo.

Hoofdredacteur Fédou Guillaume verstopt zijn bedoelingen niet. In het regionale blad SudOuest noemt hij de keuze voor Joey Starr ‘een lange neus aan de tijdgeest, aan de affaire-Weinstein en aan de hashtaq #Balancetonporc’. Dat laatste is een label waarmee daders en slachtoffers op het internet getuigen over seksueel geweld.

Joey Starr (50), een rapper die in 1988 de rapgroep NTM (Nique ta mère, ofwel ‘neuk je moeder’) oprichtte, is geen onbesproken man. Met NTM lanceerde hij controversiële teksten over raciale thema’s, waarbij hij soms opriep tot geweld. Het nummer ‘Police’ leidde in 1996 tot een lange juridische zaak en een veroordeling. Privé liep Starr meerdere veroordelingen (en celstraffen) op wegens geweld tegen vrouwen en bezit van verdovende middelen.

Deze ‘Boss of Scandals’ was voor Médou de ideale figuur om zijn filosofie over Playboy te tonen. Het blad kende internationaal enkele opvallende koerswijzigingen en liet begin 2016 zelfs naakte vrouwen - nochtans zijn handelsmerk - weg. Dat werd begin 2017 al herroepen, maar om zeker de papieren versie te laten overleven, blijft men experimenteren.

Troebele boodschap

Médou doet daaraan mee: hij wil nog altijd sexy, maar vooral ook creatieve mensen op zijn covers. ‘Joey Starr is een man die de vrouwen fascineert, de incarnatie van de ‘alfaman’. En hij strookt totaal met de thema’s in dit nummer, het koppel en de polyamorie.’ Het nieuwe nummer ligt vanaf vandaag in de winkels.

Om de boodschap gelaagd te maken, benadrukt Médou dat de foto’s genomen werden door een vrouw, Sidney Carron. Heel radicaal is ze echter niet te werk gegaan. Zoals ook het geval was bij de mannen die al op de cover van de Amerikaanse Playboy stonden - Peter Sellers als eerst in 1964, Donald Trump in maart 1990 - staat er ook nu een vrouw in steun van de man. Achter de schouder van Joey Starr zien we de jonge mannequin Dolores Doll.

Welke boodschap Playboy en Starr hiermee uitsturen, is troebel. Het blad wil blijkbaar een teken geven dat ook in #MeToo-tijden de alfaman springlevend is, en - getuige de vele foto’s binnenin - geliefd bij vrouwen. Joey Starr is een interessante gok. In november sprak hij nog zijn vrees uit dat de veroordelingen op sociale media van seksueel geweld ons terugvoeren naar de late jaren dertig, waarin buren elkaar aangeven. Al voegde hij daar meteen aan toe dat seksueel geweld ‘een echt probleem is, waarover we moeten praten'.