Zoveel suiker en palmolie zit er echt in een pot Nutella
Foto: Shutterstock
Chocoladeproducent Ferrero was altijd vaag over de exacte samenstelling van zijn pot Nutella-choco. Volgende week komt daar verandering in: een nieuwe campagne onthult de ingrediënten.

In ons land worden jaarlijks dertien miljoen potten Nutella-chocopasta verkocht. Dat zijn 24 potten per minuut. De cijfers spreken voor zich: we eten graag een boterham met choco. Maar de voorbije jaren kreeg de pasta veel kritiek omdat Ferrero veel palmolie gebruikt. Dat is een verzadigd vet dat de chocopasta een gladde textuur geeft, maar volgens de Hoge Gezondheidsraad slecht is voor de gezondheid omdat het het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroot.

De helft suiker

Vanaf volgende week trekt het bedrijf de kaart van de transparantie en onthult in een campagne hoe de pasta is samengesteld. Het motto: 'Wij draaien niet rond de pot'. Een pot choco bestaat voor 50 procent uit suiker, 20 procent palmolie, 13 procent hazelnoten, 8,7 procent melkpoeder, 7,4 procent cacao, 0,48 procent vanilline (chemische verbinding) en 0,02 procent lecithine (een mix van fosfolipiden en olie uit eierdooiers, koolzaad, melk en soja). 'We maken een genotsproduct, geen dieetproduct', reageert de kwaliteitsmanager van Ferrero Benelux in La Capitale.

'Iedereen moet choco op een verantwoordelijke manier consumeren. We raden dan ook niet aan om elke ochtend een boterham met choco te eten. Een gevarieerde voeding is belangrijk', klinkt het nog. Toch dol op choco? Dan is de aanbevolen hoeveelheid pasta per boterham 15 gram. 'Dat is ongeveer zoveel als een koffielepeltje.'