NTGent excuseert zich na omstreden oproep om Syriëstrijders
Foto: Benny Claessens

NTGent erkent door haar oproep met betrekking tot IS-strijders de indruk te hebben gewekt hen een forum te willen geven, en verontschuldigt zich daarvoor. Dat maakt de theatergroep woensdagavond bekend in een persbericht.

Toen eerder vandaag bleek dat NTGent op zoek was gegaan naar teruggekeerde Syriëstrijders voor een theatervoorstelling over het Lam Gods, kreeg het gezelschap heel wat kritiek te verduren. Zo zei Philippe Vansteenkiste, die met V-Europe alle slachtoffers van 22/3 verenigt, de actie van NTGent ‘onkies’ te vinden.

NTGent benadrukt nu artistieke vrijheid belangrijk te vinden, maar dat dit wel moet gebeuren ‘met respect voor alle verschillende bevolkingsgroepen’.

‘Wij willen maatschappelijk relevant theater maken en gaan hierbij de confrontatie niet uit de weg. Het gezelschap wil zich vanzelfsprekend wel houden aan de opdracht omschreven in de beheersovereenkomsten met de subsidiërende overheden en aan alle wettelijke bepalingen’, klinkt het woensdagavond in een persbericht.

‘NTGent erkent door haar oproep met betrekking tot IS strijders de indruk te hebben gewekt hen een forum te willen geven, erkent haar foute communicatie wat dit betreft en verontschuldigt zich daarvoor.’