Koning en koningin poseren met fan met autisme
Foto: BELGA, rr

Koning Filip en koningin Mathilde hebben tijdens het staatsbezoek aan Canada een opmerkelijke ontmoeting gehad. Ze gingen op de foto met Dylan Atack, een 28-jarige man met autisme die al verschillende handtekeningen en foto’s heeft met royals en staatshoofden.

Na een vlucht van een klein uur vanuit het besneeuwde Montreal arriveerden het vorstenpaar en de stoet van een 200-tal ministers, functionarissen, zakenmensen, toplui uit het hoger onderwijs en journalisten in Toronto. Koning Filip en koningin Mathilde kregen er eerst de officiële plichtsplegingen voor de kiezen bij de overheden van de provincie Ontario.

Het officiële programma kreeg met de 28-jarige Dylan een verrassend einde. De autistische man stal de show. Atack had onder meer de Canadese ambassade aangeschreven om het koningspaar te kunnen ontmoeten. De wens belandde zo onder meer op het paleis en uiteindelijk werd in het overheidsgebouw de ontmoeting mogelijk gemaakt, legden hij en zijn moeder uit.

Koning en koningin poseren met fan met autisme
Foto: BELGA

De jongeman overhandigde met zijn moeder een ruiker bloemen en maakte een kort praatje met het koningspaar. ‘Ik houd van België. Het is een mooi land. Ik houd van de koekjes. En de chocolade. En de wafels’, vertelde Atack aan de journalisten. ‘Wat ik weet van de koning en koningin? Het zijn vriendelijke mensen.’ Het koningspaar kreeg ook een shirt van de Bulldogs en de Tigercats, twee clubs waar Dylan voor werkt.

De foto’s komen alvast bij zijn collectie met onder meer The Queen, prins Harry, en verschillende Canadese premiers - Justin Trudeau is zelfs een vriend. Een ontmoeting met de voormalige Amerikaanse president Barack Obama is zijn droom.

Koning en koningin poseren met fan met autisme
Dylan op de foto met Prins Harry Foto: Twitter

Na de passage bij de provincieoverheden snijdt de koning een economisch programma aan. Met het CETA-vrijhandelsakkoord willen de aanwezige bedrijven immers de handel met het uitgestrekte Canada opdrijven.