Waarom migranten het gelukkigst zijn in Finland
Mensen genieten van de zon in de Finse hoofdstad Helsinki. Foto: REUTERS

Finland is het land met de gelukkigste burgers ter wereld én met de gelukkigste migranten. Volgens het ‘World Happiness Report’ is dat geen toeval.

De zesde editie van het ‘World Happiness Report’ van de Verenigde Naties besteedt ook aandacht aan het geluk van migranten.

Opvallend is dat de rangschikking van de landen met de gelukkigste migranten bijna gelijkloopt met de algemene rangschikking. Zo heeft Finland de gelukkigste bevolking in het algemeen en daar zijn migranten het gelukkigst. Denemarken, Zwitserland, Noorwegen en IJsland staan in beide rangschikkingen mee bovenaan.

Dat toont volgens het rapport aan dat het geluk van migranten vooral afhangt van de levenskwaliteit van het land waar ze nu wonen.

Levenskwaliteit

De landen met de gelukkigste migranten zijn niet de rijkste landen, maar wel de landen met een sterke sociale en institutionele zekerheid die tot een betere levenskwaliteit leiden. In landen waar de bevolking gelukkiger is, worden migranten bovendien beter aanvaard. Wel zijn ze nog wel aanzienlijk minder gelukkig dan de locals.

Migranten die verhuizen naar een land waar mensen minder gelukkig zijn dan in het land van oorsprong zullen ook minder gelukkig worden, klinkt het. Dus zowel het land van herkomst als aankomst spelen een rol in de tevredenheid van migranten.

België

In de algemene rangschikking staat België op de zestiende plaats, voor Luxemburg en de Verenigde Staten. Maar als het op geluk van migranten aankomt, staat ons land op de 22ste plaats.

Burundi, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan, Tanzania, Jemen, Rwanda en Syrië bengelen onderaan de lijst.

Het geluk hangt in deze rangschikkingen af van inkomen, gezonde levensverwachting, sociale zekerheid, vrijheid, vertrouwen en vrijgevigheid.