Queen Elizabeth verdiende minder dan prins Philip
Foy en Smith als de Queen en prins Philip Foto: The Crown

De Britse prins Philip heeft het niet altijd gemakkelijk gehad met zijn rol in de schaduw van Queen Elizabeth, zo werd opnieuw duidelijk in de Netflix-serie ‘The crown’. Maar de acteur die hem mocht vertolken kreeg wel meer betaald dan hoofdrolspeelster Claire Foy.

De producers van The crown, de historische fictiereeks op Netflix over het leven van de Britse koningin Elizabeth II, hebben toegegeven dat hoofdrolspeelster Claire Foy minder betaald kreeg voor haar werk dan haar tegenspeler Matt Smith, die prins Philip vertolkte. Nochtans komt zijn personage een pak minder aan bod.

Dat Smith een hoger bedrag op zijn loonbriefje had staan, heeft hij te danken aan zijn bekendheid als Doctor Who, zo verklaarden de producers tijdens het Innovative TV Conference (INTV) in Jeruzalem. Maar vanaf seizoen drie ‘krijgt niemand meer betaald dan de Queen’, werd daar nog benadrukt.

Nieuwe koningin

Al heeft die beslissing weinig waarde voor de 33-jarige Foy, die vorig jaar een Golden Globe kreeg voor haar vertolking van de Queen. Voor de volgende seizoenen wordt de totale cast immers vervangen omdat het verhaal opnieuw een sprong vooruit maakt in de tijd. Olivia Colman zal dan de rol van Elizabeth overnemen, Helena Bonham-Carter mag in de huid kruipen van prinses Margaret.

Variety schreef vorige zomer dat Foy 28.000 Britse pond (ruim 30.000 euro) per aflevering kreeg betaald, een peulschil als je weet dat met een budget van vijf miljoen Britse pond per aflevering The crown de duurste Netflix-serie ooit mag worden genoemd. Het is niet duidelijk hoeveel het salaris van Smith dan wel bedroeg.

Het verhaal doet denken aan de heisa die ontstond toen duidelijk werd dat acteur Mark Wahlberg anderhalf miljoen dollar kreeg betaald voor extra opnames van de film All the money in the world, terwijl tegenspeelster Michelle Williams zich tevreden moest stellen met amper duizend dollar. Wahlberg besloot nadien om het geld te doneren aan Time’s Up.