Dodelijke kettingbotsing E314 veroorzaakt door foutgeparkeerde carnavalswagen
Foto: BELGA

De carnavalswagen die woensdagochtend vuur vatte onder een brug over de E314 in Maasmechelen en een dodelijk ongeval veroorzaakte, stond eigenlijk op verboden terrein gestationeerd. Dat bevestigt ons burgemeester Raf Terwingen (CD&V) van Maasmechelen.

De carnavalswagen vatte woensdagochtend om een nog onbekende oorzaak vuur onder een brug op de E314 ter hoogte van Boorsem. De dikke zwarte rook die opsteeg, verraste chauffeurs op de E314 richting Nederland.

Er werd plots geremd door een verraste chauffeur en andere auto’s reden op elkaar in. Drie vrachtwagens en vijf personenauto’s raakten in het ongeval betrokken. Een 52-jarige trucker kwam om. De snelweg bleef uren dicht in beide richtingen. Het ongeval leidde tot enorme files.

Parkeerverbod

De carnavalswagen die vuur vatte, mocht daar eigenlijk niet staan. ‘Onder die brug geldt een parkeerverbod dat één keer per jaar wordt opgeheven namelijk voor de carnavalstoet van Kotem. Die vindt die jaar plaats op zondag 18 maart. Maar dan mogen er enkel personenwagens parkeren en is er een brandweerpost aanwezig. Net omwille van de veiligheid’, benadrukt burgemeester Raf Terwingen van Maasmechelen.

Volgens de wegcode is parkeren onder bruggen altijd verboden, behalve bij plaatselijke reglementering.

De politie is intussen een onderzoek gestart, zegt Johnie Nijs van de lokale politie van Maasmechelen. ‘Onze recherche is ter plaatse. Het parket gaf opdracht om een verkeersdeskundige, branddetectiehond en een branddeskundige ter plaatse te sturen.’

Verzekering

Het ongeval doet denken aan een ongeval in Aalst, dat dateert van 2004. Ook daar veroorzaakte een carnavalswagen een grote brand en moeten dertig leden en ex-leden van de carnavalsgroep elk ongeveer 25.000 euro terugbetalen aan verzekeringsmaatschappij Axa.

Wauthier Robyns van verzekeringskoepel Assuralia gaat er van uit dat de carnavalswagen degelijk verzekerd is. ‘Iemand die door een rood licht rijdt en een dodelijk ongeval veroorzaakt, is ook door de verzekering gedekt. Ook al heeft hij een zware fout begaan. De verzekering zal ook in dit geval de schade aan de slachtoffers betalen. En de kosten voor de takelwerken en de beschadigde brug bijvoorbeeld. Allemaal in de veronderstelling dat de carnavalsvereniging goed verzekerd was voor die wagen’, zegt Robyns.

In het andere geval zal het waarborgfonds tussenkomen voor de schade aan derden.

Maar de carnavalsvereniging zal hier zeker niet vrijuit gaan en riskeert een veroordeling en een zware boete.