De acteur in Stephen Hawking
In 1993 speelde Hawking een potje poker met Einstein en Newton. Foto: rr
Stephen Hawking schrok er niet voor terug om af en toe te acteren. Zo passeerde de man onder meer de revue in Star Trek en The Simpsons. Herbeleef het hier.

Het devies luidde ooit dat je het gemaakt hebt als je een gastrol krijgt in The Simpsons. Voor Stephen Hawking was dat in 1999, in de aflevering 'They Saved Lisa's Brain'. Daarin gaat hij (weliswaar vertolkt door een andere stemacteur) onder meer naar de bar met Homer Simpson, wiens theorie van een 'donutvormig universum' Hawking 'interessant' vindt.

Zes jaar eerder, in 1993, zat Hawking met serieuzere mensen rond de (poker)tafel. In Star Trek: The Next Generation veegt hij onder meer Albert Einstein en Isaac Newton de mantel uit.

Jongere mediagebruikers zullen Hawking misschien hebben zien passeren in The Big Bang Theory. Superfan Sheldon was alleszins door het dolle heen dat hij zijn grote idool kon ontmoeten.

Bij Little Britain tapte Hawking in 2015 ook moppen voor het goede doel.

Hawking kwam soms ook uitsluitend als stem aan bod. Herhaaldelijk in The Big Bang Theory, maar bijvoorbeeld ook in Futurama en in een lied van Pink Floyd.

De wetenschapper werd ten slotte ook soms door anderen vertolkt. In A Theory Of Everything was dat door Eddy Redmayne, die er een Oscar voor beste acteur mee in de wacht sleepte.