Aandeel Bpost krijgt stevige dreun
Een druilerige ochtend voor het aandeel van Bpost. Foto: belga

Door de snel dalende brievenpost en een slecht verteerde overname in de Verenigde Staten dumpen beleggers het aandeel van Bpost.

Het aandeel van Bpost is vandaag bij de opening van de Brussels beurs met bijna dertien procent gezakt. Dat is de grootste koersval van het postbedrijf sinds het in 2013 naar de beurs trok. De duik komt er nadat het postbedrijf gisteren lager dan verwachte cijfers presenteerde.

Het verlies is ondertussen al opgelopen tot meer dan 18 procent. Beleggers reageren vooral teleurgesteld op de slechte vooruitzichten voor dit jaar die topman Koen Van Gerven gisteren communiceerde. Het bedrijf gaat uit van een recurrente ebitda-winst (winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) van 560 à 600 miljoen euro, terwijl analisten hadden gerekend op 647 miljoen euro.

‘Bpost is aan het vervellen en dat zal niet zonder pijn gaan’, zei Van Gerven gisteren nog. Het bedrijf kampt met een snel dalende brievenpost (-8 procent in het laatste kwartaal van vorig jaar). Bovendien zijn er bij het vorig jaar overgenomen Amerikaanse e-commercebedrijf Radial lijken uit de kast gevallen. Bpost betaalde een recordbedrag van 700 miljoen euro voor het Amerikaanse e-commercebedrijf. Maar nu blijkt dat het zorgverzekeringsplan van de 6.700 werknemers veel duurder uitvalt dan verwacht. Ook zou Radial problemen hebben om klanten te houden, terwijl er met onder andere Amazon heel zware concurrentie om de hoek loert.