Magda Aelvoet: ‘Verbist probeerde kabinetsmedewerker om te kopen’
Magda Aelvoet Foto: Bart Dewaele

Ex-minister Magda Aelvoet zegt dat het vleesverwerkingsbedrijf Verbist, waartoe Veviba behoort, eind jaren ‘90 een medewerker van haar kabinet heeft proberen omkopen. Dat zei ze dinsdag in ‘De Wereld Vandaag’ op Radio 1.

Het voedselagentschap werd opgericht door toenmalig minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet (toen Agalev, nu Groen). ‘Ze hebben letterlijk tegen een medewerker gezegd dat als hij iets bepaalds zou doen, hij er zeer wel bij zou varen’, aldus de voormalige minister. Aelvoet is blij dat de firma Verbist nu onderzocht wordt. ‘Ik kan u verzekeren dat die firma indertijd zware druk heeft uitgeoefend op ons kabinet om iets illegaals te doen’, aldus Aelvoet.

Bevoegdheid

Aelvoet heeft kritiek op het feit dat het agentschap nu onder de bevoegdheid van de minister van Landbouw valt. ‘We hebben bij de oprichting de duidelijke keuze gemaakt dat de bevoegdheid bij volksgezondheid moest liggen’, zegt ze. Het is volgens haar een structurele fout dat die nu bij landbouw ligt. ‘De bevoegdheden van landbouw zijn regionaal, helemaal niet federaal. Dat is echt te gek voor woorden.’

Oprichting agentschap

Na de dioxinecrisis in 1999 werd een voedselagentschap opgericht. Toen moesten duizenden kippen preventief geslacht worden omdat er giftige stoffen in hun voedsel beland konden zijn. Ten tijde van de oprichting van het agentschap veroorzaakte de firma Verbist volgens Aelvoet ook al problemen.

Het vleesverwerkingsbedrijf Veviba ligt onder vuur. Vlees dat als ‘categorie 3’ bestempeld was, en eigenlijk alleen nog maar als dierenvoedsel mocht dienen, kwam toch op de markt voor menselijke consumptie. Ook verkocht Veviba vlees dat niet geschikt was voor menselijke consumptie als ossenstaart.