Amerikaans president Donald Trump heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson ontslagen. Volgens Tillersons rechterhand Steve Goldstein was de man niet op de hoogte van het nakende ontslag, en kwam hij het nieuws via Twitter te weten. Zelf wil Tillerson de overgang zo vlot mogelijk laten verlopen.

Tillerson liet op een persconferentie weten met de president gebeld te hebben, maar zei niets over het nieuws dat hij zijn ontslag via Twitter te weten zou gekomen zijn. Tillerson wil voor een goede overgang zorgen voor zijn opvolger, Mike Pompeo. Die benoeming moet nog worden goedgekeurd door de Amerikaanse Senaat. Tillerson vraagt zijn administratie om gewoon verder te blijven werken, en bedankte zijn diensten voor hun inzet.

De minister blijft aan tot 31 maart, maar draagt zijn bevoegdheden nu al over aan adjunct-minister van Buitenlandse Zaken, John Sullivan. Tillerson bedankte de 'mannen en vrouwen in uniform' uitgebreid in zijn speech en haalde ook aan dat er al veel goed werk is verricht, maar dat er ook nog veel moet gebeuren op vlak van buitenlandse zaken. 'Het werk is nog niet gedaan in Syrië, we moeten Irak stabiliseren, en op globale schaal IS verslaan.' 

Daarnaast  sprak Tillerson over de relatie met andere mogendheden. Hij hoopt dat de VS en China in de toekomst 'vrij van elk conflict' kunnen opereren. 'Rusland moet bekijken of hun huidige koers wel goed is voor de bevolking', waarschuwt hij. 'Als ze hun beleid niet aanpassen zullen ze in een geïsoleerde positie geraken'. 

Tillerson zal geen publieke ambt meer uitvoeren. 'Ik keer terug naar het private leven, zal een gewone burger worden', sluit hij af.

Twitter

Kort nadat president Trump via Twitter het ontslag van Tillerson had bekendgemaakt, verklaarde viceminister van Buitenlandse Zaken Steve Goldstein dat zijn baas voor die tweet niet op de hoogte was van zijn nakend afscheid. Hij zou ook de reden van zijn ontslag niet kennen.

‘De minister was vast van plan om aan te blijven omwille van de belangrijke vooruitgang die hij maakte op het vlak van de nationale veiligheid’, aldus Goldstein. ‘De minister sprak niet met president Trump en heeft geen idee van de reden voor zijn ontslag, maar hij is dankbaar gediend te mogen hebben, en gelooft nog steeds dat het openbare ambt een nobele roeping is.’

Ondertussen meldt het Amerikaanse persagentschap AP dat Goldstein volgens twee bronnen binnen de overheid kort na zijn verklaring het nieuws kreeg dat hij kon vertrekken. Dat werd voorlopig niet bevestigd door de viceminister zelf.