Digitale muziekverkoop blijft groeien
Foto: AP

Het streamen van muziek blijft in ons land populairder dan muziek beluisteren via cd. Dat blijkt uit cijfers van de Belgian Entertainment Association (BEA).

Met 54 procent was de online muziekverkoop voor de eerste keer goed voor meer dan de helft van de muziekverkoop. Dertien procent daarvan waren downloads, 41 procent was streaming. Dat is een kentering, aangezien in 2016 cd, vinyl en dvd nog meer dan de helft van het marktaandeel hadden.

Digitale muziekverkoop blijft groeien
Foto: BEA Music

Groei

In vergelijking met onze buurlanden was ons land iets trager in het omarmen van streaming, maar de koepelorganisatie voorspelt een verdere opmars in de toekomst. ‘De stevige ondersteuning van de platenmaatschappijen en de streamingaanbieders zorgen ervoor dat de muziekliefhebber zich meer en meer bewust wordt van het bestaan ervan. We verwachten een verdere groei van deze dienst’, zegt directeur Pieter Swaelens.

Ook minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo (Open VLD) gelooft dat de toekomst ligt bij online muziek. ‘Streaming is populairder dan de cd. Het belang van muziekstreaming voor artiesten en de muziekindustrie zal enkel maar toenemen.’

Toch betekent het succes van de online muziek niet dat de cd’s, dvd’s en vinylplaten volledig in de verdrukking komen. Hoewel ze marktaandeel verloren, maakten ze samen nog steeds bijna 47 procent van de verkoop uit. De omzet van de vinylplaat is op twee jaar tijd zelfs verdubbeld, tot bijna zes miljoen euro.

De totale muziekverkoop kende een lichte daling van 1,8 procent tegenover 2016.

Albums

Op de lijst van de tien verkochte albums van 2017 zijn de tweede tot en met de achtste plaats voor Belgische artiesten. Ze moesten enkel Ed Sheeran laten voorgaan. Het album van de artiesten uit het tv-programma ‘Liefde voor muziek 2017’ staat op twee, de debuutplaat van Niels Destadsbader op drie. Clouseau, Oscar and the Wolf, Bazart, Bart Peeters en K3 vervolledigen de lijst.