Rusland eist bewijzen voor gifzaak en laat deadline VK verstrijken
Sergej Lavrov. Foto: EPA-EFE

Rusland ontkent betrokkenheid bij de vergiftiging van Sergej Skripal en zijn dochter. De Britse beschuldigingen zijn onzin, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken. Het Verenigd Koninkrijk had Rusland tot dinsdagavond de tijd gegeven om tekst en uitleg te bezorgen, maar Rusland liet die deadline passeren. ‘We hebben hier niets mee te maken.’

Rusland wil niet meewerken aan het onderzoek naar de dood van de ex-spion tot het een staal krijgt van het gif dat is gebruikt, reageerde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Dat moet Moskou toelaten om een eigen analyse uit te voeren.

Londen heeft die aanvraag tot nu toe afgewezen. Maar volgens Lavrov bepalen de regels van de OPCW, de organisatie die toeziet op het gebruik van chemische wapens, dat een land dat wordt beschuldigd zijn eigen analyse mag uitvoeren.

Diplomatieke hoogspanning

De Britse premier Theresa May schoof de schuld voor de vergiftiging van Sergej Skripal en zijn dochter in de schoenen van de Russische regering. Ze baseert zich op de conclusies van het onderzoek naar het gebruikte gif. Dat werd geïdentificeerd als 'onderdeel van het ­zenuwgas novitsjok'. Volgens de Britse militairen heeft Rusland dat soort gas vroeger gemaakt.

Het Verenigd Koninkrijk had Rusland tot dinsdagavond de tijd gegeven om de OPCW tekst en uitleg te bezorgen. ‘We hebben al verklaard dat dit alles quatsch is’, reageerde Lavrov, die zich van de deadline niets aantrok. ‘We hebben hier niets mee te maken.’

De zaak leidt tot diplomatieke hoogspanning tussen Rusland en het Verenigd Koninkrijk. Rusland heeft de Britse ambassadeur in Moskou op het matje geroepen naar aanleiding van de beschuldigingen.

Sergej Skripal en zijn dochter Joelia Skripal werden op zondag 4 maart in Salisbury het slachtoffer van een aanval met zenuwgif. De twee liggen nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis. De OPCW is ‘extreem verontrust dat chemische substanties nog altijd ingezet worden om mensen te schaden’.

Steun van VS en Europa

Nu de deadline is verstreken, is het wachten op de volgende stap van de Britse premier May. Downing Street kreeg inmiddels de steun van Amerikaans president Trump, die in een telefoongesprek benadrukte dat 'Rusland ondubbelzinnige antwoorden moet geven over hoe dit zenuwgas in Groot-Brittannië gebruikt kon worden'.

Een woordvoerder van May liet nog weten dat ook de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel de aanval hebben veroordeeld en hun steun hebben toegezegd aan het Verenigd Koninkrijk.