National Geographic slaat mea culpa voor jarenlange racistische verslaggeving
Foto: National Geographic

‘Tientallen jaren was onze verslaggeving racistisch’, stelt de hoofdredactrice van National Geographic in het aprilnummer dat in het teken van ras staat.

Aangezien het aprilnummer van National Geographic draait om ras ‘besloten we onze eigen geschiedenis onder de loep te nemen voordat we naar anderen kijken’, schrijft hoofdredactrice Susan Goldberg in het commentaar. Ze vroeg daarom aan John Edwin Mason, professor in de Afrikaanse geschiedenis, om de archieven van het bijna 130 jaar oude blad in te duiken. Hij trof een jarenlange traditie van racisme aan, in de tekst, de onderwerpkeuze en de fotografie.

‘Tot de jaren ‘70 besteedde National Geographic zo goed als geen aandacht aan gekleurde mensen in de Verenigde Staten’, aldus Goldberg. ‘Ondertussen stelden we oorspronkelijke bewoners in andere oorden als “exotisch” voor, vaak gefotografeerd zonder kleren, als vrolijke jagers en nobele barbaren - elk type cliché.’

 

Laagste intelligentie

‘Ik ben de tiende hoofdredacteur van National Geographic sinds het in 1888 werd opgericht’, schrijft ze nog. ‘Ik ben de eerste vrouw en de eerste joodse die deze functie bekleedt - twee groepen die hier ook ooit werden gediscrimineerd. Het doet pijn om de verschrikkelijke verhalen uit het verleden van het blad te delen.’

Zo werd er in 1916 een heel nummer gewijd aan Australië. De Aborigines, de oorspronkelijke bewoners van het continent, werden omschreven als ‘wilden’ die ‘de laagste intelligentie van alle soorten mensen hebben’.

Inferieur

In tegenstelling tot bijvoorbeeld het tijdschrift Life deed National Geograpic nauwelijks moeite om zijn lezers voorbij de stereotypes te laten kijken, concludeerde professor Mason ook.

Een schuldbekentenis is dan ook meer dan op zijn plaats, aldus hoofdredactrice Goldberg. ‘Zo veel van de verschrikkelijke gebeurtenissen in de voorbije eeuwen kunnen worden herleid naar de overtuiging dat het ene ras inferieur is ten opzichte van een ander’, citeert ze een van haar schrijvers. ‘Maar het maken van onderscheid tussen rassen blijft onze politiek, buurten en ons zelfbeeld vormen.’

Met het nummer, naar aanleiding van de herdenking van de moord op burgerrechtenactivist Martin Luther King vijftig jaar geleden, wil het magazine zijn lezers doen nadenken over ras. Op de cover staan Marcia and Millie Biggs, tweelingzussen die blank en zwart zijn.