Palestijnse premier ongedeerd na ontploffing nabij konvooi
Rami Hamdallah. Foto: REUTERS

Bij het konvooi van de Palestijnse premier Rami Hamdallah is dinsdag een explosief ontploft. Hamdallah is niet gewond, maar zal een ingekort programma afwerken. Dat melden plaatselijke media.

De explosie deed zich voor op het moment dat de wagens van het konvooi de grens met de Gazastrook overstaken. Naast premier Hamdallah maakte ook Majed Faraj, het hoofd van de Palestijnse inlichtingendienst, deel uit van het konvooi. Het Palestijnse nieuwsagentschap Maan meldde eerder dat er zeven mensen gewond geraakt waren, maar uiteindelijk bleek niemand ernstig geblesseerd.

De eerste minister werd niet gewond en zal een ingekort programma kunnen afwerken. Hamdallah brengt een vrij uitzonderlijk bezoek aan de Gazastrook voor de inhuldiging van een nieuwe waterzuiveringsinstallatie.

Wafa, het agentschap van de Palestijnse Palestijnse Autoriteit (PA), zegt dat Hamdallah en 'moordpoging' heeft overleefd. De PA, die door Fatah gecontroleerd wordt, acht de radicale Palestijnse beweging Hamas verantwoordelijk voor de bomaanslag.

Fatah - dat met de PA de Westelijke Jordaanover controleert - en Hamas - de machtigste Palestijnse fractie in de Gazastrook - hadden in oktober vorig jaar nog een verzoeningsakkoord bereikt. Het doel van dat akkoord was om een uniform leiderschap in de beide Palestijnse gebieden tot stand te brengen. Maar de uitvoering van de overeenkomst verloopt sindsdien extreem moeizaam.