Duizenden toeristen hadden de verplaatsing gemaakt om te kunnen zien hoe de gletsjer zou afbreken. Maar het nationaal park Los Glaciares, 2.000 kilometer ten zuidwesten van Buenos Aires, was dus gesloten toen het natuurfenomeen zich voordeed.

De ijsboog op de top van de ­gigantische gletsjer Perito Moreno besloot zaterdagochtend rond 8.40 uur ­aan zijn show te beginnen. Om de paar jaar brokkelt de boog af en lokken de in het water neerstortende ijsbrokken duizenden toeschouwers naar Los Glaciares.

Het moment van de breuk is altijd spectaculair, zei Luciano Bernacchi, directeur van het Glaciarium, een museum vlak bij het nationaal park, in het weekend op de zender TN. Volgens de expert gaat het om een natuurlijk fenomeen voor dit type gletsjer. De gletsjer behoudt met andere woorden zijn gemiddelde omvang, in tegenstelling tot andere die inkrimpen.

Het fenomeen doet zich iedere twee tot vier jaar voor sinds 2004. De zestien jaar daarvoor was het niet meer gebeurd. De laatste keer was in 2016.