Nederland wil loonopslag ING-baas alsnog voorkomen
Foto: Photo News

De Nederlandse minister van Financiën wil alsnog ingrijpen om de omstreden loonsverhoging van ING-topman Hamers te voorkomen. ‘ING is geen koekjesfabriek’, klinkt het.

Vorige week liet hij het nog bij een ‘moreel appel’. Nu gaat de Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra (CDA), een forse stap verder om de spraakmakende salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers te voorkomen.

Geen koekjesfabriek

‘We willen als kabinet echt dat ING dit heroverweegt en van tafel neemt. We gaan in ieder geval ook zelf kijken welke maatregelen — wettelijk of niet wettelijk — we nog kunnen nemen om hier iets aan te doen’, zei hij voor aanvang van een bijeenkomst van de Eurogroep in Brussel

‘ING is geen koekjesfabriek maar een financiële instelling. Dit ondermijnt het vertrouwen in de banken in zijn geheel en ING in het bijzonder’, voegde de Nederlandse minister daaraan toe.

Wetsvoorstel

De raad van bestuur van de Nederlandse bankreus wil Hamers’ salaris met 50 procent verhogen naar 3 miljoen euro per jaar. Maar dat stootte op brede afkeuring in de Nederlandse samenleving én de politiek.

Oppositiepartij GroenLinks werkt nu zelfs aan een wetsvoorstel om de loonsverhoging alsnog te voorkomen. Dat kan volgens waarnemers snel gaan. Het zou gaan om de reparatie van een bestaande wet die de variabele beloning voor banken aan banden legde, maar die ING nu slim omzeilt.