Eén verdachte van filmen in Gentse kleedkamer weer vrijgelaten
De beelden werden gemaakt in de kleedkamers van een sporthal van de Hogeschool Gent Foto: rr
De 22-jarige man die opgepakt werd in de zaak van het filmen van vrouwen in de kleedruimtes van het sportcomplex van HoGent en het plaatsen van de filmpjes op het voyeuristisch forum, is niet aangehouden. Dat heeft de onderzoeksrechter in Gent beslist. De tweede verdachte wordt dinsdag pas voorgeleid.

De 22-jarige werd zondagavond al gearresteerd, aldus het parket. De man werd echter niet in verdenking gesteld en vrijgelaten door de onderzoeksrechter. 'De initiële aanwijzingen van betrokkenheid van de man bij de feiten werden niet bevestigd door het verdere onderzoek'.

De tweede verdachte, een 41-jarige man uit regio Gent, werd maandagmiddag opgepakt bij drie huiszoekingen. De man zou de gebruiker zijn van de account op het voyeuristisch forum. Hij werd verhoord door de politie en moet een nacht in de cel blijven. De onderzoeksrechter beslist dinsdag over zijn aanhouding.

De dader (of daders) riskeert een celstraf van maximaal vijftien jaar, omdat één van zijn slachtoffers minderjarig zou zijn. Voyeurisme is sinds 2016 strafbaar.

'Snel resultaat'

De hogeschool reageert tevreden op het nieuws. 'Het is een hele opluchting dat we zo snel resultaat hebben', zegt woordvoerder Johan Persyn. 'We hadden al alle douches gecontroleerd en geen camera's gevonden, maar er was toch een duidelijk spoor naar de verdachte. Hij heeft wat sporen nagelaten, misschien is hij wat overmoedig geweest. We hopen dat het blijft bij wat we nu gehad hebben. We blijven alert en hebben dat ook gevraagd aan onze studenten.'

Klacht

Zaterdag bleek dat een voyeur beelden van Vlaamse vrouwen in de douches van het sportcomplex van de Gentse hogeschool HoGent op een Nederlands internetforum had geplaatst. Daarop vroeg de politie iedereen die gefilmd werd of die denkt gefilmd te zijn om een klacht in te dienen bij de politie. Vier vrouwen dienden alvast klacht in, net als de hogeschool. De dader probeerde maandagmorgen online zijn sporen nog te wissen