Tongerse automaat strooit voedsel tegen duivenoverlast
Foto: BELGA

De Limburgse stad Tongeren heeft maandag een automatische voederdispenser geplaatst op het dak van het Gallo-Romeins Museum om de overlast die de dieren veroorzaken verder te beperken.

De stad Tongeren ondervond al enige tijd overlast door stadsduiven, net zoals vele andere steden met historische gebouwen. Daarom ging het stadsbestuur op zoek naar een efficiënte maar diervriendelijke manier om de duivenpopulatie te beperken. Sinds maart 2017 worden de duiven op drie strategische plekken door vrijwilligers gevoederd met maïs, die behandeld is met het geneesmiddel R-12. Dat is in feite een antiparasitair middel, maar heeft onvruchtbaarheid als bijverschijnsel.

Zo worden de duiven versterkt, maar worden de dominante duiven steriel gemaakt, waardoor de populatie verkleint. Erkende dierenartsen staan in voor het toezicht op de stadsduivencontrole.

Na de positieve resultaten van het eerste seizoen - het aantal stadsduiven daalde met 28,4 procent - werd de werkmethode in de winter geëvalueerd. De stad kocht op advies van de begeleidende dierenartsen een automatische voederdispenser.

‘De dispenser maakt het mogelijk om iedere dag, op het juiste tijdstip, een juiste hoeveelheid maïs te voederen en zo de conditionering van de duiven te verbeteren. In Italië en Spanje is de methode al een tijdje in gebruik’, zegt Patrick Jans (Tongeren.nu), schepen van Milieu en zelf ook dierenarts.

Verboden te voederen

Met een strategische plaatsing van de dispenser verwacht het stadsbestuur opnieuw een daling van het aantal stadsduiven in de binnenstad. ‘We plaatsen de voederdispenser op het dak van het Gallo-Romeins Museum, weg van alle drukte en volledig in het vluchtgebied van de duiven. We moeten dit nu enkele jaren volhouden’, aldus Jans.

Het blijft evenwel verboden om stadsduiven te voederen. De stad sensibiliseert de Tongenaren daarover met affiches en campagneborden. Recent startte met Leopoldsburg nog een tweede Limburgse gemeente met de diervriendelijke controle van duiven.