Nieuwe zoektocht naar sinds 1974 vermiste vrienden levert niets op
Foto: Nederlandse politie
Even herleefde de hoop dat er een doorbraak zou komen in een Nederlandse moordzaak uit 1974. Maar nieuw onderzoek leverde niets op. Een anonieme getuige beweerde dat hij wist wat er de twee goede vrienden gebeurd is.

Piet Hölskens en Hans Martens, beiden uit Asten en toen respectievelijk 21 en 20 jaar oud, verdwenen op 16 maart 1974 na een nachtje stappen. Ze verlieten om 3 uur ’s nachts een café in het Nederlandse Deurne. Waar de twee naartoe zijn gegaan, weet niemand. De politie beschouwt het dossier intussen als een vermissing, niet als moord. Want voor moord is de zaak verjaard, zo werd in 2006 beslist. Toch ging de politie er al die tijd officieus van uit dat beide jongemannen door een misdrijf om het leven kwamen.

Omdat de zaak een stille dood was gestorven, schakelden de families van Hölskens en Martens een privédetectivebureau in. Eén van die rechercheurs, Judith Houben, sprak afgelopen jaren met getuigen en volgens hemzelf met een mogelijke dader. Al weigert die laatste DNA af te staan.

Buitenechtelijke relatie

Daarnaast was er ook een anonieme getuige, die in 2012 zijn verhaal heeft gedaan aan de Criminele Inlichtingen Eenheid. Hij vertelde dat beide vrienden vermoord werden na een zware ruzie met hun moordenaar. Die zou hen ergens naartoe gelokt hebben, om hen nadien te vermoorden.

Ook de wagen van Hölskens, een rode Fiat Coupe 850, werd nooit teruggevonden. Het scenario dat nu bij de speurders op tafel ligt, heeft het over de geheime relatie van Martens met de vrouw van een collega. Die collega zou achter de relatie gekomen zijn, waarna Martens naar een afgelegen plaats werd gelokt. Hölskens, die met Martens op stap was, zou ook om het leven gebracht zijn.

'Niets gevonden'

'De informatie was nieuw en heel concreet. Voor ons reden om nader onderzoek te doen. Uiteindelijk hebben wij begin 2018 besloten om te gaan zoeken in De Brink in Liessel'', zei een specialist van de politie maandag.

De zoektocht was gericht op het vinden van de auto van de vrienden. 'Helaas hebben we die niet gevonden', zegt een politiewoordvoerder. De politie kijkt nog of er resultaten zijn die mogelijkheden bieden voor verder onderzoek. Of en op welke manier dat gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

De nabestaanden zijn maandag een groot deel van de dag aanwezig geweest bij de zoekactie. 'Vandaag was voor ons een hele spannende dag en we vinden het jammer dat er niets is gevonden. Toch blijven wij de hoop houden dat er zelfs na 44 jaar een einde komt aan alle onzekerheid over het lot van Piet en Hans', laten ze weten in een verklaring van de politie.