Dit zijn de meest onderschepte gevaarlijke producten in de EU
Foto: AFP

Speelgoed is goed voor 29 procent van de gevaarlijke producten die in Europa van de markt worden gehaald. Dat blijkt uit het jaarverslag van Rapex, het Europese snelle waarschuwingssysteem. Meer dan de helft van de onderschepte gevaarlijke producten kwam uit China.

Via Rapex waarschuwen de autoriteiten van de 28 EU-lidstaten, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein elkaar over gevaarlijke producten die ze aan de grenzen hebben onderschept of uit de winkelrekken hebben gehaald. Vorig jaar werden 2.201 waarschuwingen gelanceerd en 3.952 vervolgacties ondernomen. In beide gevallen is dat een stijging tegenover 2016: toen waren er 2.044 waarschuwingen en 3.824 vervolgacties.

Vooral speelgoed bleek niet aan de eisen te voldoen, gevolgd door motorvoertuigen (20 procent) en kleding en modeaccessoires (12 procent). De vaakst gemelde risico’s zijn verwondingen, chemische risico’s en verstikkingsgevaar.

Bij het speelgoed waren er vooral veel meldingen over fidget spinners. Sommige hebben zogenaamde knoopbatterijen die de gadgets doen oplichten als ze rondtollen. De batterijen zijn echter klein en kunnen schade berokkenen aan de ingewanden als ze worden ingeslikt. Andere fidget spinners hebben dan weer onderdelen die gemakkelijk loskomen en een verstikkingsgevaar inhouden als kinderen ze in hun mond steken.

België waarschuwt vooral voor vuurwerk

Het merendeel van de gevaarlijke producten (53 procent) kwam uit China. Een Europees land bleek in 26 procent van de gevallen het land van herkomst. De autoriteiten in Duitsland (354), Spanje (222) en Frankrijk (191) kwamen met de meeste meldingen. België gaf in 2017 18 keer een waarschuwing. In meer dan de helft van de gevallen ging het om vuurwerk.

‘Dat heeft ermee te maken dat controles op vuurwerk voor ons een topprioriteit blijven’, zegt Jan Deconinck van de FOD Economie. ‘Met het fenomeen van Nederlanders die zich in het noorden van België graag komen bevoorraden, voeren we er regelmatig campagnes rond.’