Belg betaalt elke maand 864 euro af
Vijf procent van de Belgen leent om een tv te kopen. Foto: rr

Iets meer dan de helft van de Belgen heeft een lening lopen en betaalt daar maandelijks gemiddeld 864 euro voor af.

Dat blijkt uit een enquête bij duizend Belgen, uitgevoerd door de financiële informatiewebsite wikifin.be. De enquête is gehouden naar aanleiding van de Week van het geld, waarin wikifin.be sensibiliseringsacties organiseert in scholen om jongeren vertrouwd te maken met lenen en kopen op krediet.

Lenen voor vakantie

De twee belangrijkste soorten leningen zijn die bij aankoop van een woning of van een auto. Maar daarnaast heeft 6 procent van de Belgen een lening lopen voor energiekosten, 5 procent voor aankoop van een tv en 2 procent om op vakantie te gaan. Ook voor het betalen van belastingen heeft 2 procent een krediet moeten aangaan.

Bij een vijfde van de Belgen blijft de maandelijkse afbetaling beperkt tot maximaal 20 procent van het gezinsinkomen, maar daarentegen ziet 7 procent meer dan 40 procent van dat inkomen naar de afbetaling gaan.

Gsm op afbetaling

Opmerkelijk: twee op de drie Belgen zien aankopen met een kredietkaart van de supermarkt niet als een ‘lening’. Idem voor de aankoop op afbetaling van een gsm met abonnement. En 15 procent gebruikt zijn kredietkaart van de bank om courante uitgaven te doen wanneer er onvoldoende geld op de zicht- of spaarrekening staat.

Een op de tien geeft toe in de voorbije vijf jaar problemen te hebben gehad met het terugbetalen van een lening. Vooral 25- tot 45-jarigen kampen met afbetalingsproblemen. In die leeftijdscategorie heeft bijna een op de vijf al (meer dan) eens problemen gehad bij een afbetaling. Vooral twintigers kloppen dan bij familie aan (zeg maar de ouders) om aan extra geld te komen.