De Crem op het matje geroepen: ‘Hij bevestigt loyaliteit aan partij en regering’
Foto: BELGA

Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) is zaterdag op het matje geroepen bij CD&V-voorzitter Wouter Beke, nadat hij zich kritisch had uitgelaten over de federale coalitie en zijn eigen partij.

De plooien lijken intussen gladgestreken. ‘De Crem heeft in het gesprek zijn loyauteit aan de partij en de regering benadrukt’, zo klinkt het in een mededeling van CD&V.

‘Wouter Beke heeft zaterdagochtend een gesprek gehad met Pieter De Crem en dit naar aanleiding van de recente berichten in de media’, klinkt het. ‘Pieter De Crem schaart zich achter de basisopties die na de verkiezingen in 2014 genomen zijn en spreekt zijn steun uit voor de strategische beleidskeuzes van de partij in de regering. Hij betreurt dat hierover misverstanden zijn ontstaan. Pieter De Crem heeft in dit gesprek eveneens zijn loyaliteit aan de partij en de regering benadrukt.’

‘Metaalmoeheid’

Tijdens een bijeenkomst voor een select publiek waarbij gedebatteerd werd, had De Crem zich volgens de Vlaamsgezinde opiniesite Doorbraak kritisch uitgelaten over de federale coalitie. De Crem sprak van ‘metaalmoeheid’ en noemde de Zweedse coalitie de ‘valkuilcoalitie’. In zijn analyse van de regering was De Crem niet mals voor zijn eigen partij CD&V.

‘Het was een gesprek in gesloten kring en we hadden persoonlijk niet verwacht dat daar iets van zou verschijnen’, reageerde de woordvoerder van De Crem na de bijeenkomst. ‘De inhoud is wat hij is. Het is ook niet de eerste keer dat hij die punten aanhaalt.’