Salah Abdeslam verbreekt stilzwijgen
Foto: Nieuwsblad

Salah Abdeslam heeft voor het eerst in lange tijd zijn stilzwijgen doorbroken. De terrorist gaf meer uitleg over de rol van Ali Oulkadi, zijn chauffeur na de aanslagen in Parijs, aldus de advocaat van Oulkadi.

Salah Abdeslam had er zelf om gevraagd om vrijdag verhoord te worden. Hij deed dat op vraag van Ali Oulkadi, de Molenbekenaar die na de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 dienstdeed als chauffeur van Abdeslam.

Abdeslam wilde tijdens zijn verhoor Ali Oulkadi, zijn chauffeur uit Molenbeek, van schuld vrijpleiten. Abdeslam preciseerde dat de rol van Ali Oulkadi na de aanslagen in Parijs er enkel in bestond om hem van Parijs naar een wijk in Schaarbeek te brengen. ‘Ik heb hem alleen opgeroepen om me naar Schaarbeek terug te brengen.’

Oulkadi, die verdedigd wordt door de Brusselse advocaat Didier De Quevy, zit op dit moment ook in de gevangenis, maar is altijd zijn onschuld blijven uitschreeuwen. Nu wil hij vrijkomen omdat zijn moeder op sterven ligt.

Hoewel Abdeslam na zijn arrestatie in ons land al meerdere keren verhoord werd, hield hij na zijn overlevering aan Frankrijk de lippen stijf op elkaar. Het was de eerste keer dat hij in Frankrijk informatie van belang voor het onderzoek deelde.

'Niemand verwachtte zich eraan dat Salah Abdeslam vandaag zou praten', aldus Didier De Quevy, 'Dat is de reden waarom ik niet aanwezig was op de zitting vanmorgen, en mijn Franse collega, Marie Dosé, pleitte'. Maar de Franse antiterrorismerechter heeft Salah Abdeslam ondervraagd en hij heeft zijn stilte doorbroken.

Bij de aanslagen van Parijs op 13 november kwamen 130 slachtoffers en 7 terroristen om het leven. Abdeslam is de enige overlevende van de jihadistische commando’s. Hij werd in maart 2016 opgepakt in Molenbeek.