De Crem: ‘Het discours van CD&V staat haaks op dat van een volkspartij’
Foto: BELGA

CD&V-staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem sprak zich gisterenavond op een gespreksavond van denktank Libera! bijzonder kritisch uit over zijn eigen partij.

In besloten kring, er waren amper een twintigtal aanwezigen, hield De Crem gisterenavond een openhartige speech. Een journalist van de Vlaamsgezinde website Doorbraak.be kon zijn uitspraken noteren.

Volgens De Crem stelde CD&V zich de eerste negen à twaalf maanden van de regering-Michel op als een linkse oppositiepartij. ‘Dat heeft ons kiezerspubliek compleet verward’, aldus de CD&V-staatssecretaris. ‘Een volkspartij zet de lijnen uit. Maar in plaats van de meerderheidsagenda te volgen, wekken we nu de indruk de minderheidsagenda te volgen.’ Hij verwijst daarbij naar thema’s als migratie, vluchtelingen en de islam. ‘Het discours van de CD&V staat haaks op dat van een volkspartij en het linkse imago komt hard aan bij onze brede basis van ondernemers, zelfstandigen en gezinnen.’

Gefaalde strategie

Hij blikte ook terug op de verkiezingsonderhandelingen in 2014 toen zijn partij ‘in zak en as’ zat. CD&V had toen, volgens De Crem, vijf strategische uitgangspunten: de leiding nemen op Vlaams of federaal niveau, geen prijs betalen voor een Europese commissaris, Open VLD niet opnemen in de Vlaamse regering, op federaal niveau departementen nemen die dicht bij de mensen staan en géén Justitie nemen. Op geen van die vijf punten heeft CD&V gescoord. Dat wreekt zich, volgens De Crem.

 

 

De CD&V-burgemeester van Aalter toonde zich ook niet echt optimistisch over de nabije toekomst. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober voorspelt De Crem dat CD&V, SP.A en Open VLD de dalende lijn zullen verderzetten, want ‘wij geven niet de antwoorden waar mensen op zitten te wachten.’ Op de vraag of er een alternatief is voor zijn partij, luidde het antwoord kort en krachtig: ‘neen’.

‘Het was een gesprek in gesloten kring en we hadden persoonlijk niet verwacht dat daar iets van zou verschijnen’, reageert de woordvoerder van De Crem. ‘De inhoud is wat hij is. Het is ook niet de eerste keer dat hij die punten aanhaalt.’