New York duidt eerste nachtburgemeester aan
Foto: istock/getty

The city that never sleeps heeft naast een ‘gewone’ burgemeester nu ook een nachtburgemeester. Die moet werken aan de synergie tussen stadsbestuur enerzijds en clubs, bars en cafés anderzijds.

De 47-jarige Ariel Palitz is de eerste houder van de titel ‘Senior Executive Director of the Office of Nightlife’. Zij was tien jaar lang (van 2004 tot 2014) eigenares van de Club Sutra in Manhattan.

Burgemeester Bill de Blasio roemde zijn nachtcollega als iemand ‘die de verzuchtingen van live-muzikanten, kunstenaars, horeca-eigenaars en de omwonenden perfect aanvoelt’.

Het politieke toneel is niet nieuw voor Palitz: zij heeft ook al drie jaar in de gemeenteraad van de Big Apple gezeteld. Na haar job als nachtclubeigenares is zij raadgeefster van ondernemingen geworden die projecten in het nachtleven van New York willen concretiseren.

Volgens de krant The New York Times krijgt de burgemeesteres een jaarloon van 130.000 dollar (105.000 euro) en een budget van 300.000 dollar (242.000 euro).

Het idee van een nachtburgemeester komt oorspronkelijk uit Amsterdam, waar die post al sinds 2012 bestaat. Ook in Parijs en Londen zijn er bindmiddelen tussen politiek en nachtleven in de vorm van respectievelijk de ‘Conseil de la Nuit’ en een ‘Night Czar’.