Trump gaat in op uitnodiging van Kim Jong-un
Kim Jong-un is naar verluidt bereid om in de tussentijd af te zien van meer raketten- en nucleaire tests. Foto: afp

De Noord-Koreaanse president Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump zijn bereid elkaar te ontmoeten. Dat bevestigde het Witte Huis, nadat de nationale veiligheidsadviseur van Zuid-Korea, Chung Eui Yong, het nieuws had bekendgemaakt. De ontmoeting zou ‘voor eind mei’ plaatsvinden.

Een exact tijdstip en een locatie liggen nog niet vast, zei Trumps woordvoerder Sarah Sanders. ‘We kijken met vreugde uit naar de denuclearisering van Noord-Korea’, zei ze. Intussen blijven de sancties tegen Noord-Korea van kracht.

Kim Jong-un is naar verluidt bereid om in de tussentijd af te zien van meer raketten- en nucleaire tests. De Noord-Koreaanse leider verklaarde in een ontmoeting dat hij denuclearisering genegen is. Kim heeft er begrip voor dat de geplande gemeenschappelijke manoeuvres van Zuid-Korea en de VS doorgaan zoals gepland, zei Chung, die een verklaring voorlas aan journalisten in het Witte Huis.

Beide Korea’s zochten recent voorzichtig toenadering. Kim Jong-un maakte de uitnodiging voor Trump eerder deze week over aan Chung tijdens een ontmoeting met een Zuid-Koreaanse delegatie in Pyongyang.

Kim Jong-un noemde Trump vorig jaar nog een ‘geesteszieke, oude Amerikaanse demente man’, nadat Trump over hem sprak als ‘raketman op zelfmoordmissie’.

Het zal de eerste keer zijn dat een Noord-Koreaanse leider en een zittende Amerikaanse president elkaar ontmoeten. Voor Kim Jong-un is het bovendien de eerste ontmoeting met een buitenlands staatshoofd sinds hij in 2011 aan de macht kwam.

Trump gaat in op uitnodiging van Kim Jong-un
De nationale veiligheidsadviseur van Zuid-Korea, Chung Eui Yong, maakte het nieuws van de ontmoeting bekend. Foto: AFP