Slimme Cousin rondt vroege vlucht af in Parijs-Nice, Duitser blijft met kater achter
Foto: BELGA

De Fransman Jerome Cousin heeft de vijfde etappe van Parijs-Nice gewonnen. Hij overleefde samen met de Duitser Nils Politt een vroege vlucht. De slimme Cousin haalde het in de spurt waardoor Politt, sterkste man in koers, met een serieuze kater achterbleef. Voor Direct Energie is het de tweede ritwinst in deze Parijs-Nice.

Met de etappe naar Sisteron zocht het peloton voor het eerst het gebergte op maar de lastigste hindernis van de dag - de col de Lagarde-d’Apt - lag op bijna honderd kilometer van de finish in Sisteron. Vier vluchters kozen de vrijheid: de Duitser Nils Politt en de Fransen Edet, Cousin en El Fares. Cousin viseerde de bergtrui en sprokkelde voldoende punten om het kleinood op te eisen.

Het viertal kon slechts een maximale voorsprong van iets meer dan vier minuten bijeen fietsen maar het duurde lang eer het peloton, waar Edward Theuns er de brui aan gaf, echt het gashendel opendraaide. Lotto-Soudal voor Greipel en Quick Step voor Viviani namen het heft in handen maar moesten vaststellen dat het viertal niet echt wilde plooien. De Duitse hardrijder Politt liet met nog vijftien kilometer te gaan zijn Franse medevluchters in de steek. Tussen de laatste resten sneeuw begon de Duitser aan een zware opdracht, temeer daar er ook nog een beklimming van derde categorie wachtte.

In het peloton ging de snelheid met een ruk omhoog, vooraan keerde Cousin terug tot bij Politt. De Fransman ging duidelijk voor de bergpunten en weigerde nadien elke medewerking waardoor het uitgedunde peloton opnieuw een kans kreeg. Politt keek echter niet om en Cousin nam dan toch met mondjesmaat over. In het peloton werd dan toch gereageerd, een late uitval van Politt werd beantwoord door Cousin. Die had in de eindspurt geen moeite met de moegestreden Politt, Greipel won op een handvol seconden de spurt voor de derde plaats. Luis Leon Sanchez blijft leider.

“Als ik eerlijk moet zijn: zo win ik niet graag mijn wedstrijden”, bekende Cousin. “Maar ik ben doorheen het jaar altijd genereus met mijn inspanningen, deze keer wilde ik het slimmer aanpakken. Eerlijk, ik geloofde niet dat we voor de zege zouden spurten en toen Politt demareerde, liet ik hem rijden. Maar toen ik voelde dat het toch kon, ben ik op de slotbeklimming met mijn laatste krachten terug tot bij Politt geraakt. Uiteraard ben ik blij met deze overwinning.”