Zege van de opluchting: Kittel spurt het snelst in Tirreno

Marcel Kittel (Katusha) heeft de eerste etappe in de Tirreno-Adriatico gewonnen. Het is voor de Duitser nog maar zijn eerste zege van het seizoen en zijn eerste profzege op Italiaanse bodem. De Nieuw-Zeelander Patrick Bevin (BMC) finishte vijfde en neemt de leiderstrui over van zijn ploegmaat Caruso.

De etappe tussen Camaiore en Follonica kende een klassiek verloop. Een vroege vlucht van vier kreeg een maximale voorsprong van meer dan zeven minuten maar de teams van de spurters lieten niet begaan. De vier - de Rus Foliforov, de Israëli Sagiv en de Italianen Mosca en Bagioli - kregen zo hun deel van de publiciteit. Bagioli kwam als eerste boven op de enige gecatalogeerde helling van de dag en liet zich, met de bergtrui op zak, meteen terug uitzakken tot in het peloton.

In dat peloton namen Quick Step, voor Gaviria, en Mitchelton-Scott, voor Ewan, het heft in handen met hardrijders Terpstra en Durbridge als locomotieven. Het verschil met de drie leiders liep al snel terug en met nog twaalf kilometer te gaan waren de vluchters eraan voor de moeite. Een haast geschiedenisloze etappe dus waarbij enkel een bizarre valpartij van de Canadees Boivin.

Met Kittel, Sagan, Gaviria, Ewan en andere Van Poppels kondigde zich een spetterende maar nerveuze finale aan. Een valpartij op acht kilometer van de finish zorgde nog voor enige animo maar de topspurters bleven gespaard. Wat volgde was een koninklijke spurt: Rick Zabel leverde berenwerk af in dienst van Marcel Kittel die probleemloos afwerkte voor Sagan en Nizzolo.

“Ik ben blij dat ik het werk van de ploeg eindelijk heb kunnen afmaken”, aldus Kittel. “Dit moet het team een enorme boost geven. En, mooi detail, dit is mijn eerste profzege ooit in Italië. Opgelucht? Dankzij mijn ervaring kon ik met de situatie omgaan. Niet alles liep perfect de voorbije weken. Net daarom ben ik inderdaad enorm opgelucht. Het is een mooie eerste zege van het seizoen.

Uitslag:

1. Marcel Kittel (Dui)

2. Peter Sagan (Svk)

3. Giacomo Nizzolo (Ita)

4. Michal Kwiatkowski (Pol)

5. Patrick Bevin (NZe)