Voor het eerst in twee jaar minder vacatures
Aantal vacatures gedaald Foto: ANP

Het aantal vacatures was eind vorig jaar met 8 procent gedaald tegenover het kwartaal voordien, de eerste daling in twee jaar.

De voorbije jaren ging het aantal vacatures steevast in stijgende lijn, maar eind 2017 viel er voor het eerst een daling op te tekenen, althans in de driemaandelijkse enquête van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Het vacaturepercentage, dat is de verhouding tussen het aantal vacatures en het aantal bezette banen, daalde van 3,58 procent naar 3,37 procent. Ondernemingen boden zo 134.570 vacatures aan in het vierde kwartaal, tegenover 142.650 vacatures in het derde kwartaal, een daling met 8 procent.

Vergeleken met een jaar eerder is er wel nog altijd een stevigere groei op te tekenen. Er waren eind vorig jaar 21 procent meer vacatures dan het jaar voordien.

In Brussel en in Vlaanderen lag het vacaturepercentage nog steeds hoger dan in Wallonië. Vooral kleine ondernemingen hebben hoge vacaturepercentages, zij vinden dus het moeilijkste personeel. In de horeca, de wetenschappen en administratie, en de ict zijn de vacaturepercentages het hoogste.