Zo trof een boer zijn zes dode koeien aan
Foto: Derek Shirley

Een Australische landbouwer heeft vorige week zes van zijn koeien dood op een rijtje aan een prikkeldraad gevonden. Experten hebben er maar één verklaring voor.

Landbouwer Derek Shirley was stomverbaasd toen hij vorige week na een hevige storm naar zijn weide in Queensland ging kijken. Zes koeien lagen er dood, allemaal netjes op een rij naast een prikkeldraad.

Eerst dacht hij dat de koeien vergiftigd waren, maar dat spreken experten nu tegen. Volgens hen was het zware onweer de boosdoener.

Schokgolf

De eerste vraag die ze zich stelden, was waarom alle koeien op een rijtje aan de prikkeldraad werden gevonden. Volgens expert Karl Kruszelnicki kwam dat door de schokgolf na de bliksem.

‘Er moet enorm veel energie vrijgekomen zijn om zo’n krachtige schok te veroorzaken’, aldus Kruszelnicki. ‘Koeien zijn immers geen kleine dieren. 

Doodsoorzaak

Maar dat was volgens hem niet de doodsoorzaak. Zijn theorie is dat ze een hartaanval hebben gekregen.

‘Wanneer de bliksem bij een grondontlading de grond raakt, krijg je een spreiding van een elektrisch veld’, klinkt het. ‘Als we ervan uitgaan dat de inslag achter de kudde in een natgeregend veld is gebeurd, was het aantal volt het grootst aan hun achterpoten. Via hun achterpoten zou het elektrische veld dan naar binnengedrongen zijn, om door hun lichaam te razen tot ze uiteindelijk een hartaanval kregen.’

Voor de dieren moet het allemaal heel snel gegaan zijn. Waarschijnlijk hebben ze dan ook niet echt pijn gehad.