‘Buitengewoon Wallonië’ wil meer Vlaamse toeristen lokken
De Viroin-vallei in de provincie Namen Foto: katrijn van giel

De vijftiende editie van vakantiebeurs ‘Wallonië in Vlaanderen’, dat meer Vlaamse toeristen naar het zuidelijke landsdeel wil lokken, werkt dit jaar rond het thema ‘Buitengewoon Wallonië’ en zet dan ook de meest opmerkelijke Waalse toeristische bestemmingen en activiteiten in de kijker.

‘Buitengewoon Wallonië’ moet dit jaar in de verf zetten dat de Ardennen en omstreken nog een pak meer te bieden hebben dan de traditionele troeven als gastronomie, fiets- en wandelroutes, avonturenparken en gezellige stadjes als Durbuy en Dinant.

De Waalse toeristische overheidsdienst Wallonië België Toerisme zocht de minst alledaagse toeristische activiteiten uit waarin Vlamingen geïnteresseerd zouden kunnen zijn. Zo kan je op de vakantiebeurs informatie inwinnen over langlaufen terwijl je voortgetrokken wordt door een paard, aquagolf op de meren van l’Eau d’Heure, een wandelparcours langs kunstwerken die in de natuur werden geplaatst en een huifkartocht met fondue-maaltijd in de kar.

Wie het toch iets minder avontuurlijk wil aanpakken, vindt op ‘Wallonië in Vlaanderen’ echter ook nog zijn gading. ‘De Vlaming wil in Wallonië vooral wandelen en fietsen en natuurlijk lekker eten’, zegt Morgane Vander Linden van Wallonië België Toerisme. ‘Daarover vind je eveneens alle informatie bij de zestig standhouders die aanwezig zullen zijn.’

Naast documentatie en reisadvies bieden heel wat standhouders ook gratis proevertjes van streekproducten als bier, wijn, kaas, vleeswaren en rijsttaartjes aan. Verder is er een photobooth en een speleobox waarin je je in een grot kan wanen.

Volgens de meest recente cijfers over Vlaamse toeristen in Wallonië - uit 2015 - zijn zij jaarlijks goed voor zowat 3,1 miljoen overnachtingen en 7 miljoen excursies. De 'Ardennenprovincies' Luxemburg, Luik en Namen zijn het populairst. Volgens Wallonië België Toerisme zit het aantal overnachtingen van Vlaamse toeristen in Wallonië al enkele jaren in de lift. Toerisme is in Wallonië goed voor 6,12 procent van het BBP.

‘Wallonië in Vlaanderen’ vindt plaats van vrijdag 16 tot zondag 18 maart in een overdekt, verwarmd tentencomplex op de Antwerpse Groenplaats. De toegang is gratis. De organisatie verwacht zowat 25.000 bezoekers.