Werknemers AB InBev blokkeren depots in het hele land
Themabeeld Foto: Photo News

Werknemers van AB InBev blokkeren sinds donderdagmorgen de depots in het hele land.

Aanleiding voor het protest is het afspringen van de onderhandelingen woensdagavond over een kader-CAO voor de herstructurering die de bierbrouwer wil doorvoeren bij haar depots. ‘We konden het niet eens geraken over het financiële luik’, aldus vakbondssecretaris Kris Croonenborghs (ABVV).

Nieuwe locatie

‘Aanleiding voor de huidige sociale onrust is het feit dat AB InBev het depot in Hasselt wil verplaatsen naar een andere locatie in de omgeving. Bovendien wil men er een andere organisatie implementeren waarbij enkele werknemers van Hasselt in Leuven zouden moeten komen werken. Zij zouden al in Leuven de sorteringen moeten klaarmaken voor de klanten die via het Hasselts depot beleverd worden’, zegt Kris Croonenborghs.

‘Omdat AB InBev dergelijke operatie ook in andere depots wil doorvoeren, onderhandelen we over een kader-CAO die ook bij dergelijke toekomstige reorganisaties van kracht zal zijn. Woensdagavond zijn de onderhandelingen, die al maanden aan de gang zijn, hierover echter afgesprongen omdat de directie niet wou ingaan op onze financiële eisen. Zo vragen we bijvoorbeeld een vergoeding voor de extra verplaatsingen en een motivatiepremie’, zegt de vakbondsman.

De blokkade en staking van de depots van AB InBev duren volgens Croonenborghs zeker nog de hele dag en worden vrijdag wellicht verder gezet. ‘Tot dusver heeft de directie echter nog geen signaal gegeven dat ze de onderhandelingen wil hervatten’, aldus nog de vakbondsman.