Verdachte van duikbootmoord op eerste dag proces: ‘Journaliste gestikt door ongeval’
Foto: BELGAIMAGE
De Deense uitvinder Peter Madsen, die ervan beschuldigd wordt de Zweedse journaliste Kim Wall op zijn duikboot te hebben vermoord, blijft volhouden dat de vrouw overleed ‘als gevolg van een ongeval’. Dat gebeurde volgens hem doordat ze stikte nadat hij een reparatie moest uitvoeren. De openbaar aanklager hecht echter geen geloof aan die versie.

Madsen gaf wel toe dat hij het lichaam van Wall in augustus 2017 in stukken sneed en in het water gooide, maar ontkent dat hij haar seksueel zou hebben misbruikt en hebben gedood.

Madsen zegt nu dat hij bij een herstelling in de boot een compressor en twee motoren had opgestart. Hij klom door een luik naar buiten, maar slaagde er daarna niet in om het luik opnieuw te openen. Dat kwam volgens hem omdat er zich in de boot een onderdruk had opgebouwd. ‘Ik kon Kim beneden horen roepen’, aldus de Deense uitvinder. ‘Ik heb door het luik heen aan Kim proberen uitleggen hoe ze de motoren kon doen stoppen. Gedurende 5 à 15 minuten heb ik geprobeerd om haar ter hulp te snellen’, verklaarde hij.

Toen hij het luik na enige tijd wel open kreeg, sloeg hem warme lucht tegemoet en trof hij Wall levenloos aan. De vrouw zou zijn bezweken aan giftige gassen die vrijkwamen tijdens de plotselinge drukverlaging in de cabine. Madsen verklaarde dat hij de vrouw nog heeft proberen te reanimeren en dat hij, toen dat niet lukte, aanvankelijk zelfmoord wilde plegen.

Eerder zei Madsen dat de journaliste omgekomen was omdat een zwaar luik op haar hoofd was dichtgevallen.

De openbare aanklagers geloven niet in de these van een ongeval. Ze beschuldigen Madsen ervan de jonge vrouw vastgebonden, gemarteld en vermoord te hebben.

Levenslang

De dertigjarige Kim Wall werd op 10 augustus 2017 voor het laatst in leven gezien, toen ze samen met Madsen in de haven van Kopenhagen inscheepte op de duikboot UC3 Nautilus. Het lijk van de jonge vrouw werd in stukken en met veertien messteken in het onderlichaam in zee teruggevonden.

Madsen staat terecht wegens moord met voorbedachten rade, lijkschennis en seksuele agressie. Openbaar aanklager Jakob Buch-Jepsen vroeg donderdag levenslang voor de uitvinder.