Zuid-Koreaanse regisseur Kim Ki-duk beschuldigd van verkrachting
Foto: epa

Drie vrouwen beschuldigen de gerenommeerde Zuid-Koreaanse regisseur Kim Ki-duk van seksueel misbruik. De regisseur ontkent.

Kim Ki-duk, die onder meer al prijzen won in Cannes en op de Berlinale, wordt samen met een van zijn vaste acteurs beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook van verkrachting.

In een documentaire die op de Zuid-Koreaanse televisie is uitgezonden, getuigen drie vrouwen anoniem over de beschuldigingen.

Een vrouw zegt dat Kim en de acteur Cho Jae-hyeon haar allebei hebben verkracht nadat de regisseur haar naar zijn hotelkamer had geroepen om een script te bespreken. Volgens haar viel de regisseur haar constant lastig bij het filmen in een afgelegen dorp.

‘Het was een hel’, zegt ze. ‘Hij kwam vaak ’s nachts op mijn deur kloppen of bellen tot ik antwoordde.’ Volgens haar deelde de regisseur met zijn acteur verhalen over hoe ze actrices hadden verkracht. ‘Er was een soort competitie tussen hen.’

Een andere actrice vertelt hoe Kim Ki-duk eiste dat ze naakt ging tijdens een ‘vernederende’ auditie. De derde vrouw zegt dat de regisseur haar onder meer seksscènes liet doen die niet in het script stonden en haar constant om seks vroeg.

Regisseur ontkent

De regisseur ontkent de beschuldigingen. ‘Ik heb nooit mijn persoonlijke verlangens proberen te bevredigen door mijn status als regisseur’, reageert hij. Volgens hem heeft hij enkel seksuele betrekkingen met ‘wederzijdse toestemming’.

De Zuid-Koreaanse filmmaker is onder meer bekend van de films Bin-jip, Pieta en Spring, Summer, Autumn, Winter… and Spring. Zijn films gaan vaak over seks, geweld en misbruik. Na de beschuldigingen wordt de release van zijn nieuwe film Human, Space, Time and Human in Korea voorlopig uitgesteld.